Пријепоље: Не заборавити НАТО злочине

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 24. март 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Одавање поште – венци на 16- годишњицу напада (Фото М. Шарчевић)

Резервисти организовали сећање на браниоце отаџбине и невине жртве, а пошту одали и челници локалне власти. ДСС захтева расписивање референдума о сарадњи Србије са НАТО пактом

На споменик жртвама НАТО бомбардовања, код моста на магистралном путу у Пријепољу, на десној обали Лима, у уторак су се резервисти поклонили жртвама и положили цвеће, уз захвалност што су дали животе за одбрану отаџбине. Пошту су одали и представници локалне управе.

- Окупили смо се да подсетимо на мучки напад на наше животе, имовину, наду и будућност. Не смемо дозволити да се забораве злочини, како нам се не би поновили - рекао је председник Одбора резервиста Предраг Филиповић.

Филиповић је подсетио да од 2.000. године ни у једној државној власти нису нашли релеватног саговорника о статусу резервиста у овој земљи, па су тужбе 2.500 мобилисаних из Пријепоља и околине пред судом у Стразбуру.

Опстински одбор ДСС у Пријепољу упутио је јавни проглас против јавне сарадње са НАТО пактом.

Споменик жртвама НАТО бомбардовања у Пријепољу Споменик жртвама НАТО бомбардовања у Пријепољу

- У дану када се навршава 16 година од противправне и неоправдане агресије НАТО на СР Југославију, а која је оставила страховите последице на политички положај, привредни развој, инфраструктуру и јавно здравље Србије, у дану када се Србија са пијатетом сећа свих невиних жртава НАТО агресије – Демократска странка Србије обавештава јавност да актуелна Влада Србије, иза леђа и мимо воље грађана и супротно важећој резолуцији Народне Скупштине Србије о војној неутралности Србије, уводи Србију у НАТО пакт.

Информативна служба ОО ДСС подсећа да је само неколико дана пред ову тужну годишњицу, 18. марта ове године, министар иностраних послова Ивица Дачић, у присуству министра одбране Братислава Гашића, потписао у име Владе Републике Србије такозвани Индивидуални акциони план сарадње између Републике Србије и НАТО, којим Србије чини први и готово неповратни корак ка чланству у НАТО пакту. 

- Актуелни режим је ово урадио упркос томе што се огромна већина грађана Србије у свим истраживањима децидно изјашњава против чланства Србије у НАТО пакту. Потписивањем овог споразума Влада Србије суштински одустаје од формално и даље важеће Резолуције Народне Скупштине Републике Србије од 27. децембра 2007. године, према којој је Република Србија обавезна да води политику војне неутралности – наводи се у саопштењу и додаје: 

- Из ових разлога Демократска странка Србије упућује јавни проглас, којим обавештава надлежне институције, домаћу и међународну јавност да Индивидуални акциони план сарадње између Републике Србије и НАТО сматра у правном смислу ништавним, а у моралном смислу потпуно неприхватљивим. Деморатска странка Србије захтева расписивање референдума на ком би се грађани Србије изјаснили о томе да ли је за њих прихватљиво или није даље продубљиваље и проширивање сарадње Србије са НАТО.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.