Protest radnika FAP u Priboju: Nije nam ovo obećano

danas.rs (S. Bjelić) 09. март 2015. године Политика Економија Коментари

Zlatarinfo logo

U sredu je u Fabrici automobila u Priboju (FAP), u organizaciji sindikata "FAP-Sloga", održan protestni zbor na koji su pozvani svi radnici i akcionari ove fabrike kako bi izrazili nezadovoljstvo načinom privatizacije i raspisivanja tendera koji, po njima, ne odgovaraju obećanjima premijera Aleksandra Vučića i Vlade Srbije datim pre godinu dana.

Tada im je, pored ostalog, obećano zapošljavanje 600 radnika u tri etape. Do sada je zainteresovanost za FAP pokazala finska fabrika Sisu-auto, ?iji su predstavnici razgovarali sa Vladom Srbije i bili u Priboju.

Odlukom generalnog direktora akcionari, kao i predstavnici medija nisu mogli da prisustvuju zboru, na kome je bilo oko 500 radnika od 738 koliko je trenutno zaposleno u ovom nekadašnjem privrednom gigantu. Nedavno je raspisan tender za prodaju manjeg dela fabrike, pogon "Preseraj", u kome radi samo 70 radnika. "Pogon četiri se daje Opštini, a ostatak FAP-a koji broji 400 radnika nije obuhvaćen tenderom. To znači da će Sisu - auto zaposliti po svom pismu o namerama, oko 70 radnika, a da će po nekom dogovoru s vladom zaposliti još do 200 radnika. Međutim, ne postoji ekonomska sposobnost Sisu da zaposli broj radnika koji je nama obećan - a to je 600", kaže Miroslav Mršević iz sindikata Sloga.

Ovaj sindikat ističe da to ne odgovara obećanjima premijera i da se ustvari radi o rasparčavanju imovine fabrike. Mršević podseća da je radnicima obećano da će FAP biti jedinstven sistem i da će u njemu ostati minimum 600 radnika, a da će za radnike koji odu biti napravljen socijalni program koji neće biti gori od prethodnog. Radnici od države traže da omogući opstanak FAP kao celine i da makar sačuva postojeća radna mesta. Zbog nezadovoljstva radnika načinom na koji zastupa njihove interese, na zboru je izglasana odluka da se uskrati poverenje predstavniku radnika Miloradu Dragašu i uputi zahtev Vladi Srbije za njegovu smenu u tenderskoj komisiji i to najkasnije do 25. marta.

- Svako njegovo eventualno pojavljivanje u javnosti je isključivo u lično ime i ni u kom slučaju ne može predstavljati radnike. Sa tri glasa protiv i jednim uzdržanim izabran je novi predstavnik radnika - Zoran Stanić, piše, između ostalog, u saopštenju izdatom posle protestnog skupa. Na protestu je pokrenuto i pitanje neregularne isplate prinadležnosti zaposlenima, jer kako kažu u ovom sindikatu, "bahato rukovodstvo" je nekima isplatilo 200.000, a nekima dinar.

Radnici su sa skupa uputili i otvoreno pismo autoru emisije "SAT" Mirku Alviroviću jer kako kažu tendenciozno optužuje radnike za situaciju u FAP koji na osnovu odluke rukovodstva mesecima nisu mogli ni da uđu u krug fabrike.

Hoćemo kao Železara

Radnici FAP su na zboru izneli nekoliko zahteva. Oni traže: Fabrika treba da ostane jedinstvena, na kraju procesa u aprilu ove godine treba da ostane minimum 600 radnika, ostatak ranika treba da dobije socijalni program koji neće biti lošiji od prethodnog, ukoliko prvi tender ne uspe ponoviti ga sa ozbiljnim investitorima koji će preuzeti ceo FAP i koji taj posao mogu obaviti za tri meseca, ukoliko ni to ne uspe pristupiti rezervnoj varijanti koja podrazumeva opstanak FAP sa obećanim brojem radnih mesta (saradnja sa Vojskom Srbije ili model Železare).

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.