Ženski OKK Zlatar: Traže bolje uslove i više para

danas.rs (R. Popović) 07. март 2015. године Друштво Спорт Коментари

Zlatarinfo logo Neopravdano skrajnute i zapostavljene: Odbojkašice OK "Zlatar"

Odbojkašice "Zlatara", kao članice jedinog ženskog sportskog kluba u Novoj Varoši, već duže vreme nalaze se u neravnopravnom položaju u odnosu na većinu ostalih muških ekipa.

U proteklih nekoliko godina one za svoj rad i aktivnosti iz opštinskog budžeta godišnje dobijaju gotovo desetostruko manje finansijskih sredstava u odnosu na pojedine muške klubove, treniraju u lošim uslovima, a termine za treninge u gradsko-sportskoj dvorani dobijaju tek kad se namire većinske muške selekcije. Zbog ovakvog stanja lokalni Savet za rodnu ravnopravnost uputiće ovih dana dopis nadležnim opštinskim organima i ovdašnjem Sportskom savezu za zahtevom da se hitno prekine sa diskriminacijom mladih odbojkašica.

- Ženski odbojkaški klub "Zlatar" je u periodu od 2011. do 2015. od opštinskog sportskog "kolača" godišnje u proseku dobijao nešto manje od 700.000 dinara, dok su pojedini muški timovi dobijali između šest i sedam miliona dinara. U poslednje četiri godine novovaroški Sportski savez je mladim odbojkašicama donirao svega 15 lopti i dva kompleta dresova, dok su prema nekim drugima bili mnogo izdašniji. Devojčice tri puta sedmično treniraju u izuzetno hladnoj hali Osnovne škole, a od 15 termina ponuđenih sportistima radnim danima u gradsko-školskoj dvorani, gde su uslovi znatno bolji, odbojkašicama je na raspolaganju samo jedan. Ovakav tretman je nedopustiv i jeste primer diskriminacije pripadnica ženskog pola u sportu, tvrde u Savetu za rodnu ravnopravnost. Podsećaju da devojke i žene u sportu mogu da ruše stereotipe i predrasude zato što je ovaj segment društva tradicionalno posmatran kao muški, kao i da ogroman potencijal u sportu mogu iskoristiti u svrhu pozitivnih akcija, promocije, kao i njihovog osnaživanja u lokalnoj zajednici.

Manjak finansijskih izdvajanja za podršku rada jedinog ženskog sportskog kluba u odnosu na pojedina muška sportska društva, kao i za sportsku opremu, prostor i uslove za treniranje, nije, inače, problem na koji ukazuju samo članice Saveta. Rukovodstvo i treneri ŽOK "Zlatar" godinama ukazuju na ovu nepravdu i smatraju da bi baš zato što su jedini ženski klub trebalo da budu čak i privilegovane u lokalnom sportu, a ne marginalizovane. Zapanjujući podatak je da su od 2005. do 2011. naše odbojkašice igrale u jednom kompletu dresova, a da to nikome nije smetalo, ni čelnicima opštine, ni sponzorima, ni sportskim radnicima, kao ni muškim kolegama - igračima iz ostalih klubova.

- Klub je od osnivanja kuburio sa finansijskim sredstvima, ali i sa manjkom lopti i druge sportske opreme, kao i terminima za rad. Jedan od ključnih problema su i lošu uslovi u kojima odbojkašice treniraju što sve skupa utiče na rezultate i na broj polaznika kojih je u takmičarskim selekcijama i školi odbojke oko stotinu, kaže trener odbojkašica Vladimir Ljujić. On ističe da ove vredne i uporne devojčice, inače, sve odlični đaci, pored svih problema uspevaju da postižu odlične sportske rezultate - ove godine su u četiri kola imale isto toliko pobeda, dok su kadetkinje lane završile na 17 mestu od 180 ekipa u Srbiji. Ljujić, međutim, smatra da Ženski odbojkaški klub na finansijskom planu očekuju bolji dani jer su za njegov rad u 2015. opredeljena značajno veća sredstva, koja su dosada mogli samo da sanjaju.

- Ove godine su budžetska sredstva raspoređena ravnomernije i prekinulo se sa ranijom praksom kada je bilo dosta prostora za korišćenje takozvanih diskrecionih prava. Ženski odbojkaški klub, ilustracije radi, za svoj rad će iz opštinske kase biti podržan sa skoro 1.150.000 dinara, a rukometni sa oko 3.150.000 dinara. Novac se, prvi put ove godine, raspoređivao u skladu sa Zakonom o sportu i Strategijom za razvoj sporta i to po veoma jasnim kriterijumima. Striktnom primenom zakonske regulative u sportu biće izbegnuta mogućnost neravnopravnosti i diskriminacije po bilo kom osnovu, kaže Dušanka Ćirković, sekretarka novovaroškog Sportskog saveza. Ona smatra da je i dosada bilo nedopustivo zapostavljanje ovdašnjih odbojkašica, posebno imajući u vidu da je to "jedini klub u kome treniraju devojčice iz naše opštine te bi samim tim trebalo da imaju apsolutno pravo na budžetska sredstva jer se ona i mogu koristiti isključivo za razvoj sporta i fizičke kulture na teritoriji opštine Nova Varoš".

Podela na male i velike klubove

Generalna sekretarka novovaroškog Sportskog saveza Dušanka Ćirković slaže se da je proteklih godina uočljiva nesrazmera u finansiranju ženskog OK "Zlatar" u odnosu na pojedine muške klubove, ali i između izdvajanja budžetskog novca za školski i rekreativni sport naspram takmičarskog, u okviru koga je postojala neformalna podela na velike i male klubove , što je takođe diskriminacija. Tako se dešavalo da dve trećine godišnjeg budžeta za sport bude raspoređeno rukometnom i fudbalskom klubu, a da se ostatak deli na čak devet sportskih društava.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

sport


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.