Нова Варош: Пропао састанак родитеља 1.500 ђака

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 06. март 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Лекција из клупа  - изостали родитељи и власт, у сали само просветари

Због малог одзива,  неуспео покушај локалне управе да одржи родитељски састанак  ОШ „Живко Љујић“, Гимназије и Техничке школе. Изостала расправа о настави, штрајку, упису и екскурзијама ђака

Иако три градске школе броје 1.500 ђака, на позив локалне управе за заједнички родитељски састанак у великој сали Дома културе – одазвала се групица ђачких родитеља и десетак пута више просветара?!

Општинска власт је најављивала расправа о тренутној организацији процеса наставе у ОШ „Живко Љујић“, Гимназији и Техничкоj школи, упису ученика  и екскурзијама, уз апел родитељима да „дају допринос превазилажењу проблема“. Иван Младеновић, заменик председника општине, отказао је расправу пошто „нису дошли они који су захтевали родитељски састанак“.

- Изостала је редовна комуникација и организатори су заобишли руководства и органе школа у договору за збор грађана. То није пут, нити место да се  разговара о раду школа и ученика и њиховим проблемима. Па зашто онда постоје наставничка већа, савети родитеља, синдикати у школама, на крају и Школска управа? - огорчен је Радиша Филиповић, директор градске основне школе.

Несвакидашњи потез владајуће коалиције (окосница СНС и СПС) професор Техничке школе Миладин Зековић оцењује као „тренирање строгоће и утеривања страха непослушним просветним радницима“.

- Локална управа је прекршила закон мењајући чланове Школског одбора Техничке школе само шест месеци по избору јер нису послушали наредбу Општинског одбора напредњака о избору њиховог кандидата за директора. Сада изостанком са седница ШО покушавају да изазову блокаду рада и увођење принудне управе, иако је министар просвете дао сагласност на избор.

ШТРАЈК

У три градске школе и даље је већина просветара у штрајку, па часови трају по 30 и 45 минута, уз смањење плата. У управама школа тврде да je све у законским оквирима и да се не доводии у питање спровођење наставног плана и завршетак школске године.

Позивамо вас да ваше мишљење о овој теми оставите у коменатрима испод.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.