Бискупићи на Златару: Дим пробудио оца и сина у запаљеној кући

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 24. фебруар 2015. године Друштво Коментари

Вујица Рвовић Вујица Рвовић (Фото: Д. Гагричић)

У последњи час спречено ширење ватре у кући снегом завејаних  Бискупића на Златру.  Мирис паљевине у зору тргао из  сна Вујицу (53) и  Миливоја (87) Рвовића.  Нико да им помогне у селу са старцима у седам кућа

Две срећне околности  спасиле су животе сина и оца, Вујице (53) и  Миливоја (87), из Бускупића, на падинама Златара, али и да им племен не претвори дом у згариште.

- Дим  ме, срећом, пробудио на  спрату куће и оца у приземљу, око четири сата. Било је довољно залиха воде у резервоару ,али и јак прилив, па сам цревом сатима гасио  ватру у дрвеном делу, приграђеном уз кућу од дизме – причао је у понедељак Вујица, док је  куповао електричне каблове и кућне потрепштине у Новој Вароши.

При гашењу ватре Вујица је задобио опекотине на челу. Двојица усамљеника  у  готово опустелим и снегом завејаним врлетима  Бискупића није имао ко да помогне. У фамилијама Рвовићи и Милекићи  дим се вије из седам кућа, а у њима је – деветоро чељади?!

- Ватра је захватила  ламперију у близини телевизора,  а и кров. Нисам имао кад, а ни кога да дозовем? Ко би ме у то доба чуо?Нисам звао ни ватрогасце у Пријепољу, јер је пут непроходан – казује Вујица.

Екипа за увиђај је  пешачила сат и и по  од села Правошеве до места паљевине.У одељењу за ванредне ситуације кажу да је, према првим налазима, варница избила због лошег контакта на продужном каблу у близини ТВ пријемника.

- Чим југо отопи сметове и пут буде проходан за камион, купићу блокове, на изгорелом делу зидати од чврстог материјала, ништа више од дрвета - одлучан је Вујица.

Домаћинство Рвовића живи од прихода  од две краве и по које Вујичине наднице. Овде су телефони често глуви, па су им велики издатак  трошкови за картице мобилних телефона три мреже.

- Јутрос сам пешачио два сата од куће, преко Правошеве, до Матовића колиба на Златару, докле је чишћено  за Задушнице. Овде ме сачекао таксиста Марко Опанчина. Другачије не би стигао до града - жалио се јуче Вујица.

 

УМАЛО ДА  СЕ УГУШИМ

- Дим ме умало није угушио, поробудио сам се у последњем часу – испричао  је  у телефонском разговору старац Миливоје.- Једва  се вучем на ногама, прележао сам запањење плућа и живим на лековима. А ко да нам помогне, кад је Вујица  најмлађи, следећи становник села има 57 година,а остали су у осмој деценијни живота?

 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.