Nova Varoš: Naknadama podstiču rađanje

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 22. фебруар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Djaci

U novovaroškom kraju lane je rođeno 105 beba, ali i pored blagog rasta broja rođenih, broj stanovnika Nove Varoši u konstantnom je padu jer je u istom periodu preminulo čak 185 žitelja opštine, dok se njih stotinak odselilo u potrazi za poslom.

U opštini koja je između poslednja dva popisa ostala bez 3.300 žitelja, rađa se godišnje tek nešto više od 90 beba, od čega trećina na seoskom područiju.

- Ako je za utehu, prošle godine je 13 bračnih parova izrodilo treće, a pet porodica i četvto dete, a jedan od razloga za povećanje njihovog broja je verovatno i novi sistem raspodele novčanih naknada iz opštinskog budžeta. Na više novca mogu da računaju novorođenčad i nezaposlene porodilje iz višečlanih porodica – kaže Danijela Topalović iz Službe dečije zaštite opštine.

Da bi pospešila rađanje lokalna samouprava će ove godine iz budžeta izdvojiti 9,5 miliona dinara. Za treće dete po rođenju roditelji će dobijati 120.000 dinara, dok je jednokratna novčana pomoć za prvo i četvrto dete 50.000 , a za drugo 60.000 dinara. Mesečnu novčanu pomoć u iznosu od 10.000 do 17.500 dinara dobijaće porodilje bez stalnog zaposlenja sve dok dete ne napuni godinu.

- I ja i suprug radimo za minimalac kod privatnika na crno, pa bi nam moj odlazak na porodiljsko smanjio i onako tanke prihode. U opštoj oskudici ove naknade jesu značajna stavka u kućnom budžetu, ali na žalost slab su podsticaj za rađanje. Izvesniju budućnost mogu doneti jedino novi fabrički pogoni i radna mesta – kaže majka petogodišnjeg mališana.

Pad nataliteta brine i zaposlene u prosveti, naročito one koji rade u izdvojenim seoskim odeljnjima sa par đaka. Samo u gradskoj osnovnoj školi, najvećoj u opštini, broj đaka se u poslednjih deset godina smanjio za preko 300, a do novog naglog pada doćiće u školskoj 2016/2017. godini kada bi u klupe ukupno šest osnovnih škola na teritoriji opštine trebalo da sedne svega 85 prvaka, čak 37 manje nego u predhodnoj. U jesen 2017. u školu će na teritoriji opštine krenuti 80, a godinu dana kasnije 81 prvak.

- Strahujemo da će broj prvaka biti manji od očekivanog jer nam zbog zaposlenja u ekonomski razvijenije sredine sele čitave porodice. Samo u našoj školi se za poslednjih deset godina broj đaka sa 1.152 smanjio na sadašnjih 838, što najbolje govori o ozbiljnosti situacije – kaže Radiša Filipović, direktor OŠ „Živko Ljujić“ u Novoj Varoši.

Kako beleži statistika, u opštini Nova Varoš koja prema poslednjem popisu ima 16.638 stanovnika, u 2013. godini preminulo je čak 224 žiltelja dok je rođeno 99 beba. Lane je sklopljeno 44, a godinu ranije 67 brakova. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.