Uvac: Za pecanje 4.000 dinara godišnje

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 19. фебруар 2015. године Туризам Спорт Коментари

Zlatarinfo logo

Cena godišnje dozvole za sportski ribolov na tri jezera u kanjonu Uvca je 4.000 dinara za sve kategorije i sa njom se ne može pecati na drugim vodama. Međutim, za razliku od predhodnih godina ribolovci koji pecaju na području Specijalnog rezervata prirode Uvac nisu u obavezi da pored ove imaju i osnovnu dozvolu.

Ovo je samo neka od novina u ceni, važenju i distribuciji dozvola za rekreativni ribolov a koje donosi Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda. Cena godišnje dozvole je ista za sva zaštićena prirodna dobra, ali se sa njom može pecati isključivo u granicama zaštićenog područja  za koje se izdaje.

- Osim kod rendžera i u prostorijama preduzeća „Rezervat Uvac“ u Novoj Varoši, dozvola za pecanje na Uvačkom, Zlatarskom i Radoinjskom jezeru i njihovim pritokama može se kupiti i u udruženjima sportskih ribolovaca u Novoj Varoši, Sjenici i na Zlatiboru. Cena dnevne dozvole je 1.000, a sedmodnevne 2.000 dinara – kaže direktor „Rezervata Uvac“ Branko Bjelić.

Cena osnovna dozvola kojom se može pecati na svim vodama u Srbiji koje nisu pod specijalnim režimom zaštite nije menjana,  i sa njom se u novovaroškom kraju može ribariti jedino na Potpećkom jezeru na Limu. Može se kupiti u prostorijama Javnog preduzeća „Srbijašume“ koje od nedavno gazduje vodama u jugozapadnoj Srbiji, a njena cena nije ista za sve kategorije sportskih ribolovaca.

- Cena osnovne dozvole je takođe propisana zakonom i ona za seniore iznosi 6.000 dinara. Za lica starija od 65 godina, lica sa telesnim oštećenjem do 80 posto, žene i maloletne osobe cena je 3.000 dinara, dok je za lica sa posebnim potrebama, lica koja su trajno nesposobna za rad i za ratne vojne invalide cena godišnje dozvole svega 100 dinara – kažu u „Srbijašumama“.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam sport


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.