Медијска удружења: Локалне самоуправе да поштују законе

glaszapadnesrbije.rs 16. фебруар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Medijska udruženja

Коалиција новинарских и медијских удружења – коју чине Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација локалних независних медија Локал прес и Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) – захтева од локалних самоуправа да се приликом расписивања и спровођења конкурса о суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у сфери информисања стриктно држе законских и подзаконских одредаба и овај процес учине максимално транспарентим.

Коалиција новинарских и медијских удружења, такође, апелује на локалне самоуправе да средства која издвајају на овим конкурсима не буду симболична већ да буду адекватна потреби информисања њихових грађана.

Указујемо на то да су праксе локалних самоуправа у имплементацији нових медијских закона веома различите: поједине општине и градови своје су законске обавезе схватиле веома озбиљно, док друге користе разне механизме како би се оне заобишле или искористиле рупе у прописима. Постоје нажалост и случајеви када се Закон о јавном информисању и медијима, као и Правилник о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања – крше на драстичан начин.
Подсећамо да је члан 24. Закона о јавном информисању и медијима предвидео да се већина чланова стручних конкурсних комисија бира на предлог новинарских и медијских удружења, а да Правилник прецизира да право на предлагање имају удружења која су регистрована најмање три године пре датума расписивања конкурса. Такође, правилник предвиђа да орган који расписује конкурс "кроз јавни позив за учешће на конкурсу обавештава новинарска и медијска удружења, као и медијске стручњаке заинтересоване за рад у комисији да доставе предлог за чланове комисије, за сваки конкурс посебно".
Неприхватљиво је то што поједине локалне самоуправе своје обавезе извршавају крајње произвољно и нетранспарентно, покушавајући да наставе са старом праксом арбитрарне доделе средстава медијима. Нетранпарентност овог процеса, и покушај заобилажења релевантних новинарских и медијских удружења указује на то да се жели заобићи суштинска новина медијских закона – а то је транспарантно, недискриминаторно финансирање јавног интереса у сфери информисања кроз рад стручних независних комисија. 
Треба рећи и да пропусти у овом процесу по правилу не морају указивати само на лошу намеру, него на недовољно добро сналажење појединих локалних самоуправа у новом законском окружењу. Коалиција новинарских и медијских удружења је спремна да пружи сваку врсту стручне помоћи свим општинама и градовима којима је она потребна.
Коалиција новинарских и медијских удружења ће пратити процес имплементације закона током ове године и на основу својих анализа предложити одређене измене законских и подзаконских аката у циљу отклањања евидентираних недостатака.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.