Nova Varoš: Soliter za primer

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 02. фебруар 2015. године Друштво Коментари

Najcistija zgrada na Zebinovcu - Nova Varos (foto: Z. Dulanovic)

Soliter sa 37 stanova u stambenom bloku u naselju Zebinovac u Novoj Varoši soliter je za primer i uzor drugima

Ova stambena zgrada godinama je jedna od najuređenijih u ovom delu Srbije zahvaljujući pre svega agilnosti svoje Skupštine stanara. Zajedničke prostorije u lameli broj 7 u Ulici 6. septembar za čije održavanje vlasnici stanova mesečno izdvajaju 500 dinara , prosto blistaju od čistoće i puni su cveća, dok u većini drugih stambenih zgrada vlada haos a stanari ne mogu da se dogovore čak ni oko zamene pregorele sijalice na međuspratnom stepeništu.

- Naša zgrada je dobar primer kako se domaćinskim odnosom i predanim radom može uraditi mnogo i kada vam je na raspolaganju malo novčanih sredstava, i na to smo svi ponosni. Do pre par godina, strah nas je bio da uveče izađemo u hodnik , a danas su  bezbednost i kvalitet života na zavidnom nivou – kažu stanari.

Zgarada koja je na Zebinovcu građena pre više od tri decenije prva je u gradu opremljena  tehničkim inovacijama kao što su interfon i video-nadzorom a ima i uređenu salu u prizemlju koja se stanarima izdaje za proslave i žalost.

A  do pre samo tri-četiri  godine i ova stambena zgrada je bila zapuštena i prepuštena nemaru poput većine drugih. Onda je nova Skupština stanara na čelu sa penzionerom Dragom Šaponjićem (66) rešila da okrene list i zavede red.

- Uspeli smo brzo da izmirimo zatečeni dug za struju od oko hiljadu evra zbog koga nam je u hodnicima bila isključena struja a lift nije radio, a sudskim tužbama smo u vlasništvo skupštine stanara vratili i osam zajedničkih prostorija koje su uzurpirali pojedini stanari.  Dok je u to vreme svega 12 stanara uredno plaćalo svoj deo za zajedničku vodu i struju, danas su u izmirivanju  obaveza redovni gotovo svi. I vlasnici stanova  koji su u početku bili protiv pridružili su nam se na zajedničkom poslu – kaže Šaponjić.

Šaponjić je međutim nedavno odlučio da se povuče i funkciju prepusti mlađima. Odlukom Skupštine stanara za njegovog naslednika imenovan je Žarko Lojaničić (40), zaposlen u fabrici „Zlatarplast“.

- Nastavićemo zimus sa sređivanjem prostorija za zajedničke potrebe, a na proleće organizovati i veliku akciju uređenja zelene površine ispred stambene zgrade – kaže Lojaničić.

Inače, u Novoj Varoši su u stambenim zgradama 43 lamele sa oko 800 stanova.

- Mada je obaveza, još uvek 13 lamela nema skupštinu stanara zbog čega su njihovi stanari uskraćeni za mnogo toga. Između ostalog, ne mogu ni da konkurišu za donacije uz pomoć kojih je zamenjen krovni pokrivač na nekoliko solitera u Novoj Varoši – kažu u opštinskoj upravi.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.