Zlatarsko jezero: Izvučen džip smrti i dvoje utopljenika, rodbina stradalih optužuje putare

novosti.rs (D. Gagricic) 30. јануар 2015. године Друштво Коментари

Nesreca na Zlatarskoj jezeru Izvlačenje automobila iz jezera (foto: D. Gagričić)

Ronioci posle dramatične troipočasovne akcije pronašli tela Ivane Rakonjac i Safeta Planića. Vozilo bilo na dubini od gotovo 21 metar

RONIOCI Žandarmerije u četvrtak su posle dramatične troipočasovne akcije iz Zlatarskog jezera izvukli tela utopljenika - Ivane Rakonjac (28), direktora, i Safeta Planića (48), savetnika za marketing u Turističkoj organizaciji Prijepolja, koji su stradali u stravičnoj saobraćajnoj nesreći, u sredu na magistralnom putu Nova Varoš - Užice. Džip "čiroki" koji je sleteo u ledenu vodu niz strminu od dvadesetak metara, nalazio se na dubini od 21 metar i, oko 30 metara od obale.

Prema navodima Petka Pucarevića, zamenika osnovnog tužioca iz Prijepolja, tela turističkih radnika bila su u džipu kada je jedan od ronilaca ugledao vozilo.

- Džip je odvezen na tehnički pregled - rekao je kratko Pucarević. - Ostale pojedinosti biće utvrđene istragom.

Očevici udesa istakli su da je vozač džipa Safet Planić, nakon preticanja, izgubio kontrolu nad vozilom i udario u levu obalu puta, prevrnuo se i zadnjim krajem probio metalnu ogradu. Ova činjenica je i u četvrtak bila glavna tema razgovora i negodovanja mnogobrojne rodbine utopljenika i građana koji su satima pratili akciju ronilaca.

- Vozilo ne bi sletelo da je bila bolja ograda. Pa, stubovi ograde bili su u nasipu puta i zemlji svega tridesetak centimetara i to bez ankera i betona - govorili su redom ljudi, dok su čekali da se završi akcija vađenja utopljenika.

Očaj prisutnih dodatno je "podgrejan" izjavom jednog od očevidaca nesreće koji je rekao da je ograda, baš pored betonskih stubova, odletela "kao papir".

Saputnik nastradalih turističkih radnika iz Prijepolja, Goran Cmiljanović (54), vlasnik turističke agencije "San-turs", podsetimo, spasao se, isplivavši na obalu. Posle ukazane pomoći u Novoj Varoši i detaljnog pregleda u prijepoljskoj bolnici on je pušten na kućno lečenje. Troje Prijepoljaca, turističkih radnika, krenulo je put Užica, gde su Turistička organizacija regiona Zapadna Srbija i Viša poslovno-tehnička škola organizovali obuku za internet-marketing u turizmu.

Nesreća se dogodila na petom kilometru puta od Nove Varoši, nedaleko od Albanske česme. Vozilo je sletelo u krak jezera uz reku Zlošnic. Inače radovi na delu puta pored jezera, od Kokinog Broda do Nove Varoši, jednoj od najtežih i najopasnijih deonica magistrale Zlatibor - Crnogorsko primorje, izvedeni su pre pet godina. Tada se radilo takozvano ojačanje kolovoza, uz "šminku" kosina i drenaže. I vozači i putnici su tada zamerali što se ne radi rekonstrukcija, kao koju godinu ranije od Borove Glave do Kokinog Broda, pa je ostalo nekoliko oštrih krivina, a vrebaju i odroni i poledica. Čule su se i primedbe zašto tada odlučnije nisu reagovale lokalne vlasti Nove Varoši i susednih opština.

Građani su u četrtak zatražili i od "Puteva Srbije" da uputi ekipu stručnjaka koja bi pregledala deonicu od pet kilometara pored jezera. 

SAHRANE U PETAK

KOMEMORACIJA povodom smrti Ivane Rakonjac i Safeta Planića održaće se u petak u 10 sati u prijepoljskom Domu kulture. Ivana će biti sahranjena istog dana, u 13 časova na groblju u rodnom selu Ivanju, a Safet, dva sata kasnije, na muslimanskom groblju u Ivanju. Inače, petak je u Prijepolju Dan žalosti.

SNEG RASKVASIO PUT

KOLOVOZ magistrale u trenutku nesreće je bio vlažan, sa malo snega koji je padao noć pre nesreće. Prema navodima nadležnih iz užičkih "Puteva", desetak minuta pre udesa čistač sa posipačem soli prošao iz punkta zimske službe u Novoj Varoši prema Kokinom Brodu.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.