Пријепоље: Хирурзи траже помоћ

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 22. јануар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Брз опоравак, краћи боравак у болници – пријепољски хирурзи

Операције лапароскопском методом донеле предности. Неопходна подршка за набавку опреме и усавршавање лекара

Захваљујући ентузијазму екипе хирурга, која је пронашла дародавце опреме, али и сама финансирала трошкове обуке и усавршавања, у пријепољској болници раде операције лапароскопском методом. Пацијенти из овог дела Србије не иду више „под нож“, бар кад је у питању жучна кеса и слепо црево, већ кроз убодне ране инструменти стижу до органа у трбушној дупљи, при чему се рад прати на екрану, а опоравак пацијената је много бржи.

Са овиом новином у провинцији, далеко од здравствених центара, пријепољски хирурзи започели су у јуну 2013. године, а помагале су им колеге из Ужица и Новог Сада.Месецима раде сами и до сада је новом методом оперисано 137 грађана. 

- Овај наш искорак има бројне предности јер је 99 одсто пацијената сутрадан отишло кући, малтене без икаквих проблема и сви су радно способни после три дана – наглашава начелник одељења хирургије др Зулкефил Бато Садовић.- Имамо само један сет опреме, а замена једног инструмента кошта од 500 до 1000 евра?!И за друге операције је неопходна опрема и стално улагање у модернизацију.

Опрема за лапароскопске операције добијена је уз помоћ турске развојне агенције ТИКА и Општине Пријепоље и коштала је око 60.000 евра. Директор пријепољске болние др Бранко Гојаковић нада се да ће се ова установа у јуну одвојити од ужичке болнице и да ће тада имати „већу проходност до Министарства здравља“ и шансу за набавку нове опреме.

Лекари су минулих година из свог џепа улагали у усавршавање, а сад су се нашли пред непремостивом тешкоћом: према речима хирурга Јагоша Грбовића, курс у болници „Драгиша Мишевић“ кошта 40.000 евра.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.