Нова Варош: Помоћ УНС-а локалним самоуправама

glaszapadnesrbije.rs 21. јануар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Нино Брајовић (Фото : УНС)

Удружење новинара Србије понудило је помоћ општинама и градовима који се суочавају са проблемима у поступку расписивања конкурса, како не би дошло до његовог поништења због неиспуњења законских услова.

На основу Закона о јавном информисању локалне самоуправе су дужне да формирају комисије које ће извршити поделу средстава за пројектно финансирање медија. Општине и градови се суочавају са бројним недоумицама у том поступку, а за помоћ у њиховом превазилажењу могу се обратити Удружењу новинара Србије (УНС).

"Већ су нам се обратили из општине Нова Варош, тражећи мишљење о тексту конкурса за суфинансирање медија који ће ускоро бити објављен. Имали смо једну замерку у вези бодовања критеријума, али је све остало веома добро направљено", рекао је за ГЗС генерални секретар УНС-а, Нино Брајовић.

Он истиче да закон не обавезује да медији који се пријаве на конкурс имају седиште у одређеној локалној самоуправи, јер постоји интерес да се садржаји и информације пласирају и ван тог подручја.

"Могу учествовати медији из било ког дела земље, али је важно да је њихова производња намењена неком граду или општини и да ће то емитовати неко ко покрива ту територију, макар и национални емитер. Извештаји погодују локалним самоуправама, у интересу им је пласирање информација на националном нивоу, јер промовишу њихове потенцијале, због чега оне то треба да финансирају. На пример, Нововарошани су рекли да приче о њиховим туристичким, привредним и пољопривредним капацитетима много значе, јер привлаче госте и улагаче. Локални медији могу да обавештавају грађане о локалним збивањима, док продукције које раде за националне медије могу да послуже за пласирање информација на вишем нивоу. Важно је да комисија треба да се опредељује на основу понуде, а не чињенице одакле је неки медиј", изјавио је Брајовић.

Удружење новинара Србије понудило је помоћ општинама и градовима који се суочавају са проблемима у поступку расписивања конкурса, како не би дошло до његовог поништења због неиспуњења законских услова. Број телефона удружења је 011/323-6337.

Новинарска удружења УНС и НУНС, као и медијска АНЕМ и Локал прес постигла су договор у вези поступка избора чланова комисија које ће одлучивати о суфинансирању медијских пројекта. Они имају право на већину кандидата по закону, тако за трочлане комисије предлажу три, од којих локалне самоуправе бирају два, а код петочланих предлажу четири кандидата за три члана.

 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.