Златар: „Сложна браћа“  газдују жичаром

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 11. јануар 2015. године Туризам Спорт Коментари

И спуст и школа скијања на стази И спуст и школа скијања на стази (Фото: Д. Гагричић)

Туристичка организација уступила Скијалиште „Златар“ приватнику Закуп на 15 године, а Војко Пурић најављује инвестиције од 250.000 евра

После другог огласа за  издавање, предузеће „Сложна браћа“ из златарског села Дрмановићи, власништво Војка Пурића, преузело је  Скијалиште „Златар“ -  жичару четворосед чије жице полазе малтене из центра града, затим четири система за вештачко оснежавање  и ски-кућу.

Са овим објектима на јужној падини града, од брда Цвијетњак до аутобуске станице, до пре  неки дан  газдовао је Туристичко-спортски центар „Златар“. Нови газде  преузео је и  четворицу радника који су радили у хотелу „Панорама“ на одређено време и обезбеђиваће 50 ски-пасова у сезони за госте хотела и попуст од 10 одсто на сваки следећи ски-пас.

Први кораци на снегу – Скијалиште „Златар“ Први кораци на снегу – Скијалиште „Златар“

- Скијалиште сам узео у закуп на 15 година, а да би Златар постао ски-центар неоходне су  инвестиције  од бар 250.000 евра у идућој години - истиче Пурић. - Уложићу средства у још две стазе, под условом да општина реши имовинске односе са „Србијашумама“, као и у доградњу садашње стазе, набавку четири-пет  топова за вештачки снег, па у нови табач снега, жицу тањирачу, проширење ски-куће, али и у гараже како  опрема не би била  под ведрим небом.

Жичара  четворосед, дуга 850 метара, за сат  може да превезе 1. 200 скијаша,  а из града се до врха  стиже за  пет минута. Главна стаза дуга је 955 метара, а заобилазна 1.200, док  висинска разлика (старт је на 1.202 метра  висине) износи 214 метара.

Чисти путеви на Златару,а вреба поледица Чисти путеви на Златару,а вреба поледица

Оглас за издавање расписан је  после 11 година градње, уложена два и по милиона евра и две слабе сезоне. Уз републичка средства, општина је узимала и кредит и издвајала  из буџета, а  општинска руководства и локални смучарски клуб  тврдили су да ће једна од највећих инвестиција – бити „златна кока“ и узданица  развоја  посусталог зимског туризма на Златару.

Стаза је отворена од 10-16 сати, дневни ски-пас кошта 600 динара, ради неколико школа скијања на стази и издаје се опрема.

ЗАКУП  ЗА  ДИНАР

ПОШТО је одустао понуђач из Београда,  „Сложна браћа“ - фирма која гради путеве у Рашкој области, а од недавно изводи и радове у Берлину, преузела је  у закуп жичару за динар, колико је и била почетна цена.

Више информациај о скијалишту Златар можете наћи на следећем линку: Skijalište Zlatar - Ski staza Briježđa

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam sport


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.