Nova Varoš: Budžet usvojen bez opozicije

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 08. јануар 2015. године Политика Коментари

Odbornici skupstine opstine 2015 Sednica skupštine opštine Nova Varoš (foto: Ž. Dulanović)

Budžet opštine Nova Varoš za iduću godinu iznosiće 625,79 miliona dinara, odlučili su odbornici na sednici koja je zvanično bila nastavak zasedanja koje 13. novembra nije ni počelo jer se na njemu tada nisu pojavili odbornici vladajuće koalicije oko SNS.

Glasanje o predlogu budžeta je međutim proteklo  bez opozicije koja je napustila sednicu posle pet sati žučne debate.Prema njima, Skupština opštine je samovoljom vladajuće većine svedena na neformalni skup, a nije više ni legalna  jer je poslednji put zasedala pre četiri i po meseca (14. avgusta), dok  je  tri meseca zakonski maksimum između dva zasedanja.

- Podnećemo krivičnu prijavu protiv takozvanog predsenika Skupštine opštine Branislava Dilparića (SPS) ukoliko nam ne dostavi dokaz da je obavestio Vladu Srbije i resorno ministarstvo da Skupština u Novoj Varoši nije zasedala duže od 90 dana, što mu je bila obaveza. A i budžet nam je  dostavljen dve noći pred zasedanje , mada treba na sedam dana– tvrdi Predrag Šaponjić iz opozicione odborničke grupe GG „Novi ljudi za Novu Varoš“.

U vladajućoj većini koja ima 17 od ukupno 27 odbornika tvrde međutim da je sve po zakonu.

- Plan je bio da se ne dolaskom na novembarsku sednicu izazove skupštinska kriza i ide na vanredne lokalne izbore na čemu je insistirao SNS.. Međutim, Vlada Srbije je tek pre desetak dana definitivno odlučila da ne odobrava izbore, pa je današnja sednica jedini izlaz iz nastale situacije –kaže predsednik Skupštine opštine Branislav Dilparić.

Budžet Opštine Nova Varoš u 2015. godini  biće za čak 85 miliona dinara manji od ovogodišnjeg, a prema tvrdnjama vlasti projektovan je na realnim osnovama. Najviše sredstva, oko 150 miliona dinara, dobiće Direkcija za izgradnju opštine.

- Za podsticaj  poljoprivredi planirano je 17,2 miliona dinara, dok će Turističko-sportski centar „Zlatar“ moći da računa na gotovo 100 miliona dinara jer nam je plan da  nakon hotela  „Panorame“ u funkciju stavimo i zakatančeni objekat bivšeg Rehabilitacionog centra „Zlatar“ kojim sada gazduje Fonda PIO. Za nova radna mesta opredelili smo subvencije od 30 miliona dinara. Poljoprivreda i turizam su nam šansa razvoja  – obrazložio je predsednik opštine Dimitrije Paunović. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.