Пршутијада у Мачкату од 9. до 11. јануара

glaszapadnesrbije.rs/Tanjug 08. јануар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

У златиборском селу Мачкат од 9.-11.јануара одржаће се 15. Сајам сувомеснатих производа, познат као Пршутијада.

Како је најављено на данашњој конференцији за новинаре на Златибору на сајму ће учествовати 18 произвођача ,а посетиоци ће златиборску гповеђу и свињску пршуту моћи да пазаре од 1.300 до 1.800 динара по килограму. Сајмски попус од 20 одсто важиће и за остале сувомеснате производе.

Ова привредно-туристичка манифестација,коју сваке године посети око 10 хиљада људи,ове године,по оцени организатора,могла да би да забележи и рекордну посету.

“На Златибору за новогодишње и зимске празнике борави ове године 25 хиљада гостију.Очекујемо да ће Пршутијаду посетити око 15 љидада људи.И ове године припремили смо богате награде за све посетиоце од џака пршуте,квадратног метра сланине и 15 метара кобасице”,рекао је директор Туристичке организације Златибор Арсен Ђурић.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић најавио је на данашњој конференцији за новинаре да ће у овој години почети изградња нове хале за потребе Сајма сувомеснатих производа, коју ће моћи да користи током године и основна школа у Мачкату .

Стаматовић је истакао значај ове манифестације и најавио да ће општина Чајетина уз субвенције пружити и осталу помоћ произвођачима, како би се златиборска пршута и остали сувомеснати производи нашли на тржишту Русије.

“Компанија Златиборац је у прошлој години три пута повећала извоз својих производа на руско тржиште.Они су стожер извоза на овом подручју,али шанса постоји и за остале произвођаче,који се морају удружити због заједничког наступа на тржишту Русије”,каже Стаматовић.

Општина Чајетина, по речима њеног председника, пронаћиће начин да се златиборска пршута заштити и да се овај бренд промовише на руском тржишту. Проблем постоји у сточном фонду и за његово решавање неопходна је помоћ државе,наглашава Стаматовић.

“Да би се повећао сточни фонд Министарство пољопривреде мора изменити Одлуку којом се сада конкурси за газдовање пољопривредним земљиштем расписују на годину дана.Да би се неко озбиљно бавио сточарством неопходно је да закупи буду на најмање 20 година”,поручио је Стаматовић.

Организатори овогодишње Пршутијаде су општина Чајетина и Туристичка организација Златибор ,а генерални спонзори су општина и компанија Златиборац, а Пршутијаду је подржао, по први пут и УСАИД.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.