Nova Varoš: Sofiji Jelić prva nagrada

danas.rs (R. Popović) 27. децембар 2014. године Друштво Варошани Коментари

Zlatarinfo logo Sofija Jelic (foto: danas.rs)

Sofija Jelić, učenica prvog razreda Gimnazije „Pivo Karamatijević“ iz Nove Varoši, laureat je likovnog konkursa za kalendar programa Evropski PROGRES za 2015. godinu.

Rad naše mlade i darovite sugrađanke, a na temu „Upoznaj Evropu“, odlukom stručnog žirija proglašen je kao najbolji u konkurenciji 110 likovnih ostvarenja iz 28 srednjih škola sa područja 34 opštine u kojima deluje EU PROGRES. 

Sofiji je laskavo priznanje dodeljeno u utorak 23. decembra na svečanosti u Blacu, a prvu nagradu - laptop računar, uručio joj je menadžer programa Grem Tindal.

- Prva nagrada me obradovala jer je osvojena u jakoj konkurenciji i prvo je značajnije priznanje koje sam dobila u oblasti likovnog stvaralaštva. Crtanje i slikanje su moj hobi, a ova nagrada me posebno motivisala da malo slobodnije „zaplivam“ slikarskim vodama, kaže Sofija. Druga i treća nagrada dodeljene su Nikoli Kostiću, učeniku Tehničke škole u Vladičinom Hanu i Aleksandri Milenković, učenici Škole za tekstil i dizajn iz Leskovca.

Organizatori su uručili laptop, tablet računare i digitalne fotoaparate za 12 najboljih đaka učesnika konkursa. Srednja škola Grdelica iz Leskovca proglašena za najbolju školu i osvojila je, laptop kompjuter i projektor, što će joj pomoći da unapredi kvalitet nastave. - Nagrađene radove pre svega odlikuje raznovrsnost, likovna i geografska. Tu su predstave festivala, značajnih ličnosti i artifakta, važnih datuma, istorijskih činjenica, koje podjednako doprinose kvalitetu rada svojim izražavanjem kroz linije i boje različitim tehnikama i stilovima. Obuhvaćena je cela Evropa, kao mitološki i geografski pojam, preko severa, radom o nordijskim bogovima, zapada i Portugalije kroz rad koji prikazuje Agitagueda Art festival, do jugoistočne Evrope i prve kafane u Evropi koja je otvorena u Beogradu“ - rekla je u obrazloženju akademska slikarka i predsednica žirija Ena Popović. Inače, i novi program Evropski PROGRES, koji je započet ove godine, nastavlja tradiciju organizovanja likovnih konkursa za srednjoškolce koju su započeli prethodni razvojni programi PRO, MIR i EU PROGRES, takođe finansiranih od strane Evropske unije i Vlade Švajcarske.

Likovni konkurs za novogodišnji kalendar programa Evropski PROGRES organizovan je tokom oktobra 2014. za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija u 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije. Cilj ovog javnog poziva bio je da podstakne srednjoškolce da razvijaju svoje talente i nadahne ih da istraže i otkriju malo poznate a zanimljive činjenice o Evropi, kao i da iskažu kreativnost u likovnom predstavljanju svojih otkrića široj publici.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

varošani


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.