Златар: "Војводин пут" чека сунце

zlatarinfo.rs (Д. Гагричић) 17. децембар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Мештани чекају пролеће и пут у Мишевићима 

Прекинути радови на путу до завичаја војсковође Петра Бојовића на Златару. Тек на крају грађевинске сезоне „Путеви Србије“ одобрили средства, а траса - расквашена

Служба надзора изградње у „Путевима Србије“ прекинула је радове ужичких путара на локалном путу од села Радијевићи до спомен-чесме у близини родне куће војводе Петра Бојовића  у Мишевићима. Забрана градње „Војводиног пута“, како зову ову саобраћајницу, огорчила је мештане, који стрепе да ће „паре (18 милиона динара) отићи на другу страну”. 

Путари су започели довлачење тампона из каменолома у Бистрици и журили су да наспу подлогу на траси од 2,5 километра, а да градња пропуста и канала, а затим и асфалт чекају пролеће. Међутим, инжењери из надзора су написали да „нема техничких услова“ за радове.Наиме, на надморској висини од 1.200 – 1300 метара у висовима Златара мраз и снег су стигли „по реду вожње, а уз то, због дуготрајних киша - подлога је расквашена, па је стигао налог да се - чека сунце!

Војсковођа Петар Бојовић је деценијама био заборављен, а једино обележје у родном селу му је пре 12 година  подигнута спомен-чесма. У Удружењу Нововарошана у Београду покренули су иницијативу да се, поводом века одбране Србије у Великом рату, у славу и част славног земљака изгрaди деоница пута, која ће селу бити излаз у свет и омогућити да потомци брже и чешће обилазе старачка домаћинства и да се лакше превози грађа. Тако је и затражена подршка Владе Србије и њеног Одбора за чување традиција ослободилачких ратова.

- Пре више од годину дана упутили смо захтев за градњу пута, а тек на крају грађевинске сезоне „Путеви Србије“ су одобрили 18 милиона динара - истиче Мирољуб Шапоњић, директор Дирекције за изградњу у Новој Вароши.- Разумем зебње становника села, али верујем да ће надлежни прихватити наше молбе да се средства за радове планирају у буџету „Путева“ у идућој години.

Трактором бране коловоз

Група мештана Радијевића је трактором и препрекама спречила пролаз тешких камиона „Путева“ да им се не би оштетио асфалтни коловоз, на коме је дозвољен саобраћај возилима носивости до 18 тона.Разматра се могућност поправке крака пута преко Сувог бора, куда би се у Мишевиће довозио тампом и асфалт.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.