Распуст због мазута

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 10. децембар 2014. године Друштво

Резерве горива на минимуму. Прети прекид наставе Резерве горива на минимуму. Прети прекид наставе (Фото : Д. Гагричић)

Ђацима основне школе у Новој Вароши прети прекид наставе јер општина нема пара за грејање

Звоно у основној школи „Живко Љујић“ прети да огласи  прекид наставе за 450 ученика од петог до осмог разреда и 45 запослених јер су резерве мазута за грејање – на минимуму.

 - Данима покушавамо од локалне управе да добијемо средства за осам тона мазут, али нас тамо избегавају или се правдају недостатком пара, тврдећи да  су потрошена средства буџета намењена за енергенте  у школству – истиче директор школе професор Радиша Филиповић.

 У школи  подсећајући да су власт блоговремено упозорили да планирана средства неће бити довољна за грејање.Снег и поледица су у уторак и среду још више  забринули просветаре  да ће остати хладни радијатори у учионицама виших разреда једине градске осмолетке.

- За грејање око 3.000 квадрата дневно је потребно у просеку 400 литара мазута. Минулих дана смо се провлачили са мањом потрошњом, представници градске топлане и власти су у уторак измерили температуру у просторијама од 17, а у сали  11 и 12 степени.Зима већ показује зубе и стрепимо да због малих залиха  не дође до хаварије повлачењем талога са дна резервоара – упозорава Филиповић.

У среду је, како се незванично сазнаје, председник општине Димитрије Пауновић, школи упутио прекор што није уградила котао на јефтинији енергент пошто пред носом има фабрику пелета“.

- И за ту намену средства треба планирати у општинском буџету.С друге стране,  тај посао није тако једноставан јер је неколико екипа стручњака, који су овде долазили,  челницама општине  предочило тешкоће око  техничких решења за уградњу новог котла и обезбеђења складишшта за огрев у котларници иза сале у брду. Школа није кадра  да изведе тај подухват – истиче Филиповић.

ЦИСТЕРНЕ  НА  ЛЕДУ

Нова зграда основне школа је на једној од највиших кота града, па тешко стижу цистерне са мазутом убог успона, уског пута и незавршеног крака слепе Улице проте Јевстатија Караматијевића. Многи превозници одбијају понуде, тврдећи да „неће да ризикују на сломиврату и  ломе возила“.

 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.