Нова Варош: Враћају бела стада

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 09. децембар 2014. године Пољопривреда Коментари

Закућили од „рога“ - стадо Раденка Боранијашевића Закућили од „рога“ - стадо Раденка Боранијашевића ( Фото: Д. Гагричић)

Покушаји да се оживи и осавремени узгој оваца и коза Први циљ тек формираног удружење „Китоња“ у Бистрици – побољшање расног састава 

У селу Бистрици недавно је основано Удржење одгајивача оваца и коза „Китоња“ (име по оближнњој планини) са жељом да на овдашње пашњаке и ливаде врате одавно ископнела бела стада, али и да помогну домаћинствима која су у беспослици, сиромаштву и оскудици спремна да се баве гајењем ситне стоке.

- У Бистрици, Челицама и Дражевићима мештани на окућницама и ливадама гаје по 15-30 грла у стаду, а ни изблиза нису искоришћене моћућности на оближњим падинама Златара, Козомора, Китоње, Тикве и Каменице, где пасишта зарастају у клеке и трње, као и у осталим деловима општине – истиче председник Удружења Радован Главољић, иначе матичар у Скупштини општине Нова Варош. - Први задатак нам је да побољшамо расни састав домаће овце сјеничке праменке набавком приплодних овнова, али и да купујемо најбоља грла коза и сточарима обезбедимо стручну помоћ и уматичење грла.

Купци јарића и козјег сира долазе им на ноге Купци јарића и козјег сира долазе им на ноге

У селима су се промениле навике, па чобани не проводе по ваздан крај стада, већ их чува електрична чобаница, а Главоњић подсећа да мештанима иде на руку и потражња белог мрса и меса. Раденку Боранијашевићу, из Дражевића, власнику четрдесетак коза, купци долазе „на ноге“, у првом реду за јариће и козји сир.

- Већи је проход од коза, јер су мањи трошкови исхране, пошто их често одбијемо у шуму, а понекад и заноће у камењару или на стенама изнад села - казују 56-годишњи супружници Раденко и Вера. - Истина, не могу козе без кукуруза и прекрупе, па у просеку дају три литра млека дневно. Иначе, не морамо да бринемо за кондицију и крвни притисак док је посла око стада...

У домаћинству Боранијашевића се последњих година окрећу узгоју коза расе „алпина“,поред белки и рога „санске“ расе, које су запатили пре три деценије.О учинку овог посла, а и охрабрењу за почетнике,најбоље казују речи 80-годишње Станике, Раденкове мајке:

- Козе су нам кућу закућиле...Да њих није било, остали би сиротиња...

СТРЕПЕ ОД ЛУТАЛИЦА

Сточари у селима око реке Бистрице и изнад Лима највише стрепе од паса луталица.Приморани су, кажу, да „на оку“ држе стада, поготову ближе магистрали и дивљој депонији смећа у Друглићима, са које знају да у село упадну читави чопори!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.