Radna praksa za mlekare i ugostitelje

danas.rs (R. Popović) Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Mlekar (Foto : Tanjug- Tanja Valić)

Ministarstvo omladine i sporta u Vladi Republike Srbije odobrilo je oko 738.000 dinara za podršku novom projektu opštinske Kancelarije za mlade (KZM) pod nazivom „Mlekar - moj posao! Moje zanimanje“. Predstavnici lokalne KZM i resornog ministarstva ovih dana potpisali su ugovor o realizaciji projekta, zahvaljujući kojem će do kraja 2014. desetak mladih, nezaposlenih Novovarošana proći program radne prakse u mlekarskoj industriji i ugostiteljstvu.

Cilj novog projekta, kojim KZM završava izuzetno uspešnu godinu obeleženu brojnim programima i aktivnostima, jeste doprinos u stvaranju boljih uslova za zapošljavanje mladih u zlatarskom kraju i to kroz pomoć u vidu edukacije i obuke za deficitarna zanimanja.

- Projektom je predviđeno da se za zanimanje prehrambenog tehničara u kragujevačkoj mlekari „Kuč“ za rad obuči pet naših sugrađana, kao i da još četvoro mladih prođe edukaciju za konobara i kuvara usavršavajući se u nekim od renomiranih hotela i ugostiteljskih objekata na Zlatiboru i Zlataru. Obuka će trajati 45 dana odnosno sedam radnih nedelja. Budući mlekari imaće priliku i da se, nakon edukacije, bliže upoznaju sa aktivnostima novoosnovane domaće ZZ „Borovita glavica“ i dugoročnije aktivno učestvuju u njenom radu, objašnjava Branko Pucarević, koordinator Kancelarije za mlade i dodaje da će potencijalnim učesnicima obuke biti u potpunosti pokriveni troškovi, kako same edukacije, tako i smeštaja, hrane i prevoza.

Projekat se, inače, sprovodi u saradnji sa lokalnim Udruženjem „Smart“, a njegova realizacija trebalo bi da započne već u narednih nekoliko dana čim se završi prijavljivanje kandidata.

Slabo interesovanje

Program radne prakse u mlekarskoj industriji i ugostiteljstvu nije privukao pažnju nezaposlenih Novovarošana, o čemu najbolje svedoči podatak da se za ovu vrstu usavršavanja i edukacije prijavilo svega nekoliko kandidata.

- Nemogućnost pronalaska zaposlenja, pogotovo u populaciji mladih, jedan je od ključnih problema u opštini i zato je naša procena bila da je najkorisnije da kandidujemo projekat kojim bi se licima sa tržišta rada pružila šansa da se dodatno obuče i tokom radne prakse nametnu poslodavcima uz mogućnost eventualnog dugoročnijeg angažmana. Zato je ovako slab odziv iznenađujući, ističe Branko Pucarević iz KZM.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.