Radna praksa za mlekare i ugostitelje

danas.rs (R. Popović) 28. новембар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Mlekar (Foto : Tanjug- Tanja Valić)

Ministarstvo omladine i sporta u Vladi Republike Srbije odobrilo je oko 738.000 dinara za podršku novom projektu opštinske Kancelarije za mlade (KZM) pod nazivom „Mlekar - moj posao! Moje zanimanje“. Predstavnici lokalne KZM i resornog ministarstva ovih dana potpisali su ugovor o realizaciji projekta, zahvaljujući kojem će do kraja 2014. desetak mladih, nezaposlenih Novovarošana proći program radne prakse u mlekarskoj industriji i ugostiteljstvu.

Cilj novog projekta, kojim KZM završava izuzetno uspešnu godinu obeleženu brojnim programima i aktivnostima, jeste doprinos u stvaranju boljih uslova za zapošljavanje mladih u zlatarskom kraju i to kroz pomoć u vidu edukacije i obuke za deficitarna zanimanja.

- Projektom je predviđeno da se za zanimanje prehrambenog tehničara u kragujevačkoj mlekari „Kuč“ za rad obuči pet naših sugrađana, kao i da još četvoro mladih prođe edukaciju za konobara i kuvara usavršavajući se u nekim od renomiranih hotela i ugostiteljskih objekata na Zlatiboru i Zlataru. Obuka će trajati 45 dana odnosno sedam radnih nedelja. Budući mlekari imaće priliku i da se, nakon edukacije, bliže upoznaju sa aktivnostima novoosnovane domaće ZZ „Borovita glavica“ i dugoročnije aktivno učestvuju u njenom radu, objašnjava Branko Pucarević, koordinator Kancelarije za mlade i dodaje da će potencijalnim učesnicima obuke biti u potpunosti pokriveni troškovi, kako same edukacije, tako i smeštaja, hrane i prevoza.

Projekat se, inače, sprovodi u saradnji sa lokalnim Udruženjem „Smart“, a njegova realizacija trebalo bi da započne već u narednih nekoliko dana čim se završi prijavljivanje kandidata.

Slabo interesovanje

Program radne prakse u mlekarskoj industriji i ugostiteljstvu nije privukao pažnju nezaposlenih Novovarošana, o čemu najbolje svedoči podatak da se za ovu vrstu usavršavanja i edukacije prijavilo svega nekoliko kandidata.

- Nemogućnost pronalaska zaposlenja, pogotovo u populaciji mladih, jedan je od ključnih problema u opštini i zato je naša procena bila da je najkorisnije da kandidujemo projekat kojim bi se licima sa tržišta rada pružila šansa da se dodatno obuče i tokom radne prakse nametnu poslodavcima uz mogućnost eventualnog dugoročnijeg angažmana. Zato je ovako slab odziv iznenađujući, ističe Branko Pucarević iz KZM.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.