Radovi na vodovodu u Radoinji

westinfo.rs (Ž. D) 22. новембар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Vodovod u Radoinji (Foto : Ž. D)

U Radoinji je rekonstruisan vodovod sa Lečića vrela pa  oko 60 domaćinstva, škola i poslovni objekti u centru sela više ne strepe od suvih slavina. Sa slabim dotokom i kvarovima na ostala tri vodovoda kubure i potrošači u drugim delovima sela, a u Savetu mesne zajednice kažu da situacija nalaže hitne radove najpre na vodovodu iz Luka koji je najveći i snadbeva 200 od ukupno 320 seoskih potrošača.

Na oko četiri kilometra cevovoda  sa Lečića vrela u Vranešima, zamenjeno je 500 metara oštećenih cevi u zaseoku Lekovići. Radove je sa 220 hiljada dinara pomogla opština, a u kopanju kanala učestvovali su i meštani. U Savetu mesne zajednice se nadaju, da će uskoro biti rešen i spor sa komšima iz Vranša oko podeone stanice za vodu sa Lečića vrela koju koriste dva sela.

- Na seoskom vodovodu koji je građen pre dve decenije cevi su pucale skoro svakodnevno, pa su nas krpljenje i sanacija oštećenja koštale do sada više od zamene oštećenih cevi. Zbog kvarova smo imali  velike gubitke i restrikcije, a ostalo je da na proleće zamenimo još oko 80 metara cevi – kaže Radenko Leković, predsednik Odbora za rekonstrukciju vodovoda.

Jesenas će biti radova i na kaptaži u Lukama. Ovde se u seoski vodovod sliva  voda iz desetak manjih izvora.

- Teški kamioni kojima drvoseče izvlače građu polomili su cevi, pa se muti izvorska voda za seoski vodovod. Plan je da se saniraju oštećenja i ogradi kaptaža – kaže Leković.

U Radoinja je oko 35 kilometara vodovodne mreže, a pored Lečića vrela i Luka u funkciji su još i seoski vodovodi Mandića prlo i Lapčevići sa kojih vodu koristi oko 60 potrošača.

- Zbog slabog dotoka na dva najveća seoska vodovoda, Lečića vrelo i Luke, postoji stari plan da se u seoski vodovod upumpa voda iz Radoinjskog jezera i tako trajno reši problem. Međutim, za projekat i njegovu realizaciju potrebna nam je pomoć opštine i države, jer 15 dinara koje potrošači plaćaju za kubik vode jedva da su dovoljni za tehničko održavanje postojećih vodovoda – kaže Milojko Mutavdžić, predsednik Mesne zajednice Radoinja.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.