Обележен Дан општине Нова Варош

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 02. новембар 2014. године Друштво Коментари

Признања студентима  за таленат и прегалаштво Признања студентима  за таленат и прегалаштво (Фото Р. Прелић)

Десеторо студената награђено за десетке у индексима.

Два историјска међаша – 102. година  ослобођења од Турака 1. новембра 1912. године и век одбране Србије у Великом рату – обележени су у Новој Вароши свечаном академијом и доделом  признања.

Десет студента са просечном оценом изнад 9,5 награђено је са по 19.000 динара.Три девојке са Географског факултета – сестре Марија и Мирјана Рвовић са мастер студија и  Љиљана Рвовић, студент треће године, у индексу имају само десетке, као и Алексија Стефанија Херера, студент треће године Медицинског факултета. Награде су додељене и Андрији Поповићу, Немањи Суботићу, Ани Зорић, Бранки Својић, Аници Младеновић и Дорис Елена Херери.

Поводом Дана општине Повеље за допринос развоју уручене су Региналној развојној агенцији „Златибор“ и „ЕУ прогресу“, док је плакета за 2014. године додељена министру правде Николи Селаковићу, за помоћ у решавању проблема и афирмацији завичаја. Похвале је добило више предузећа, установа и појединаца.

- У 2014. години из буџета је издвојено 35 милона динара за подстицајне мере запошљавања, док је у инфраструктуру уложено 150 милиона,  асфалтирано је 7,5 километара регионалних и општинских путева и насуто и поправљено 27 километара атарских путева. Уместо само 2.500 ноћења пре годину дана, у туристичким објектима на Златару ове године остварено је преко 25.000 ноћења – истакао је, поред осталог,  Димитрије Пауновић, председник општине.

БЕЗ СПОМЕНИКА

Општина  Нова Варош је  једина у западној Србији без белега ослободиоцима из Првог балканског и Првог светског рата. Пре две године је прихваћена иницијатива Одбора за обележавања 100-годишњице ослобођења од Турака да подизање споменика буде круна манифестација у обележавању годишњица Великог рата.У време оскудице  и сиромаштва, кад су људи сити обећања и гладни наде, није време за скупе споменике. Али, скромно обележје било би, не само одавање поште и враћање дуга бесмртним јунацима (1.200 их дало животе), већ и белег оној Србији коју је волео, ценио и  поштовао свет – истакнуто је на свечаности.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.