Nova Varoš: Kozja staza u sred grada

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 28. октобар 2014. године Друштво Коментари

Ugalj, drva i ostale potrepštine mogu se do kuća doneti samo u rukama (Ž. Dulanović) Ugalj, drva i ostale potrepštine mogu se do kuća doneti samo u rukama (foto: Ž. Dulanović)

Mada žive na oko 300 metara od strogog centra Nove Varoši, meštani iz dela ulice Roda Stevovića do svojih kuća mogu jedino pešice. Kozija staza koja do njih vodi uska je da se na njoj ne mogu mimoići ni dve osobe.

Pešačka staza koja se od slepe ulice Roda Stevovića gotovo vertikalno penje uz brdo iznad bivšeg Sokolskog doma, duga je nepunih sto metara i za desetak meštana u pet kuća jedina je putna veza sa svetom. U najtežoj situaciji je međutim petočlano domaćinstvo Zorana Dragaševića (43), pred čijim se vratima i završava staza koju su meštani utabali kroz kamenjar.

- Kada sam ovde, u ovoj nedođiji, početkom sedamdsetih prošlog veka zidala kuću, građevinski materijal do gradilišta dovlačila sam u drvenim sanducima, okačenim o konjske sapi. Danas da bi do kuće doneli džak brašna, moramo da poturamo svoja leđa – priča Zoranova majka Milja Dragašević (71).

Čak i odlazak u trgovinu po hleb i mleko za meštane predstavlja pravu avanturu, ali je kažu najteže kada treba kućama prineti ogrev za zimu. Uskom stazom koja delom ide obodom povalije, ugalj i drva se nose na leđima, a posao odrađuje mobom uz fizičku pomoć prijatelja i rođaka.

- Ne tražimo mnogo, samo da se prokopa put da možemo bar traktorom da doteramo ogrev do kuće. Komšije su dale saglasnost za put preko njihovih parcela, a problem je jedino prvih par metara gde je zbog pomoćnog objekta kuće ispod sužen prolaz. Trasu su lane merili i geometri, a urađen je i projekat – kaže meštanin Zoran Dragašević.

Dragaševići i njihove komšije poslednjih decenija su kucali na mnoga vrata, ali su ih nadležni uvek ispraćali s obećanjem da će njihov problem biti rešen „iduće godine“. Nedavno je njihov zahtev prihvatilo i Opštinko veće i zadužilo Direkciju za izgradnju opštine da ovde izgradi put „u širini prema uslovima na terenu“.

- Ta godina međutim nikako da dođe. Odvajajući od usta kuću smo sagradili legalno, uz sve papire i dozvole, a vodu i kanalizaciju doveli o svom trošku i državi uvek davali ono što je od nas tražila. Danas, kada nama treba pomoć, za tu istu državu kao da smo građani  druge planete –ogorčeni su Dragaševići.

I ulica Roda Stevovića, koja im je adresa, tek je pre par godina dobila asfalt, a zbog više suženja i kao lakat oštrih prevoja jedna je od najnepristupačnijih ulica u gradu.

- Pokušaćemo da tokom zime rešimo imovinske odnose na samom prilazu iz ulice Roda Stevovića kako bi na proleće na mestu staze gradili put širine bar 2,20 metara, kojim može da prođe i traktor. Trenutno se zbog spora na ovom mestu  može graditi put širine svega 1,80 metara, što meštanima ne rešava problem  – kaže direktor Direkcije za izgradnju opštine Miroljub Šaponjić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.