Златар: Жичару нуде у закуп

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 25. октобар 2014. године Економија Спорт Коментари

Topovi na ski stazi Надметање за закуп жичаре и снежних топова заказано за 10. новембар (фото: Д. Гагричић)

После 11 година градње, уложена 2,5 милиона евра и две слабе сезоне – ТСЦ објавио оглас за издавање Скијалишта „Златар“

Туристичко-спортски центар „Златар“ нуди у закуп Скијалиште „Златар“, на јужној падини града, од брда Цвијетњак до аутобуске станице.У петак  је расписан оглас за  издавање  жичаре четвороседа, четири система за вештачко оснежавање (један топ и три жирафе)и ски-куће.

Усмено јавно надметање  заказано је за 10. новембар, а закуп је на пет година, уз обавезу новог газде да преузме четворицу радника који тренутно раде у хотелу „Панорама“ на одређено време и обезбеђивање 50 ски-пасова у сезони за госте хотела и попуст од 10 одсто на сваки следећи ски-пас.

- Почетна цена закупнине је један динар, а лицитациони корак 1.000 динара - истичу у ТСЦ. - Право учешћа на лицитацији имају сва физичка и правна лица која уплате депозит  од 1,5 милиона динара.

У огласу је наведено да ће се депозит најповољнијег понуђача искористити за измирење трошкова скијалишта (струја, воде), а ако шта претекне враћа ће се закупцу на крају  сваке сезоне.

Жице из центра града најављиване као „златна кока“ Жице из центра града најављиване као „златна кока“

Припреме и градња жичаре, чије жице полазе малтене из центра града, трајале су 11 година, а  општинска руководства и локални смучарски клуб  тврдили су да ће једна од највећих инвестиција – бити „златна кока“ и узданица  развоја  посусталог зимског туризма на Златару. Уз републичка средства, општина је узимала и кредит и потрошено је око 2,5 милиона евра.

Радове су, међутим,  пратила бројна спорења, од локације до набавке опреме, те страначка препуцавања и захтеви да се рачуни изнесу на чистац. Била су и два свечана отварања. Пре две зиме, кад је било највише снега – изостали су гости, па је жичара, према речима Ђорђа Обућине из ТСЦ,  радила 25 дана, са по 130 гостију у просеку. Прошле зиме вештачки снег отопио је „југо“, а незванично се спомиње да је неопходан још један топ. 

1.200 СКИЈАША  НА  САТ

Жичара четворосед, дуга 850 метара, за сат  може да превезе 1.200 скијаша,  а из града се до врха  стиже за  пет минута. Главна стаза дуга је 955 метара, а заобилазна 1.200, док  висинска разлика (старт је на 1.202 метра  висине) износи 214 метара.

Више информациај о скијалишту Златар можете наћи на следећем линку: Skijalište Zlatar - Ski staza Briježđa

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija sport


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.