Sneg ostavio sela bez struje

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 23. октобар 2014. године Друштво Природа Коментари

Zlatarinfo logo Sneg na Zlataru

Vlažan sneg koji neprekidno pada od juče po podne ostavio je bez struje svih 3.000 seoskih domaćinstava u opštini Nova Varoš. U mraku su i pojedina prigradska naselja, dok su bez vode za piće ostali meštani u delovima grada koji se snadbevaju sa izvorišta Lakomica u Akmačićima.

U Novoj Varoši koja je podignuta na oko hiljadu metara nadmorske visine, za noć je palo oko 25 centimetara snega, dok se na visovima Zlatara, Murtenice, Bosanja i Javora formirao snežni pokrivač čija je debljina i do 40 centimetara. I pored obilnih padavina saobraćaj se odvija normalno, ali putari upozoravaju na oprez jer prete odroni sa kosina magistrale za more pored Zlatarskog jezera, kao i kroz useke na drugim putnim pravcima.

- Vlažan sneg se lepi na lišće i obara stabla na žice, pa su iz mreže ispali i 35-kilovatni dalekovodi. Sva sela su nam bez struje, a najkritičnije je na potezu prema Bistrici, Rutošima i Brijaču u Beloj Reci . Angažovali smo sve raspoložive snage kako bi što pre osposobili seoske dalekovode, ali i krak do izvorišta Lakomica sa koga se pumpama grad snadbeva vodom. Problem je međutim što su električari primorani da po dubokom snegu pešače celom trasom dalekovoda kako bi locirali kvar, što usporava radove – kaže Branislav Dilparić, direktor pogona Elekrodistribucije u Novoj Varoši.

U pravoj mećavi koja je besnela u noći između srede i četvrtka, većina TV i predajnika mobilne mreže ostala je bez signala, dok je  polomljeno drveće zakrčilo saobraćaj na pojedinim saobraćajnicama. Nevreme je prekinulo radove u poljoprivredi i izvlačenje ogrevnog drveta iz šume, a meštani strahuju da će vlažan sneg polomiti stabla voća.

- Ovoga puta sneg nas nije iznenadio, pa su svi putevi i gradske ulice prohodni, a komunalna inspekcija je naložila vlasnicima da očiste sneg sa trotoara ispred svojih radnji.  Uklonili smo polomljena stabla sa regionalnog puta prema Božetićima i Akmačićima, dok smo  elektičarima stavili na raspolaganje  terenska vozila javnih preduzeća kako bi obišli teren – kaže Ivan Mladenović, zamenik predsednika opštine Nova Varoš

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

priroda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.