Štrajk: Bez nastave u 21 školi širom okruga

westinfo.rs Друштво Коментари

Zlatarinfo logo OŠ "Živko Ljujić"

Predstavnici prosvetnih radnika nisu se dogovorili sa resornim ministrom Verbićem, pa je veliki broj škola danas u štrajku.

Prema podacima Školske uprave Užice, na području Zlatiborskog okruga bez Sjenice, od 68 osnovnih i srednjih škola u potpunoj obustavi rada je 21 ustanova, a u 5 škola časovi su skraćeni na 30 minuta.

Spisak škola u kojima nema nastave: 

Užice: Ekonomska škola

Arilje: OŠ “Stevan Čolović”, “Sveti Ahilije”

Nova Varoš: Gimnazija, Tehnička škola, OŠ “Živko  Ljujić”, OŠ “Gojko Drulović”

Priboj: OŠ “Desanka Maksimović, OŠ “Branko Radičević”, OŠ “Vuk Karadžić”, OŠ “9. maj”, OŠ “Nikola Tesla”, Gimnazija, Tehnička škola

Prijepolje: OŠ “Vladimir Perić Valter”, OŠ “Milosav Stiković”, OŠ “Sveti Sava”, OŠ “Dušan Tomašević Ćirko”, Gimnazija, Tehnička škola

Časovi su skraćeni u pet škola: 

- Umetnička (Užice)

- Ekonomsko-trgovinska (Prijepolje)

- Mihailo Baković (Prijepolje)

- “10. oktobar” (Prijepolje)

- “Boško Buha” (Prijepolje)

Prosvetni radnici iz Bajine Bašte, Kosjerića i Požege nisu se solidarisali sa kolegama iz regiona, te u ovim mestima sve škole rade. 

Podsetimo, Unija, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije traže da se prosvetnim radnicima plate ne umanjuju, kako je to najavljeno merama štednje, kao i da se urede platni razredi i sistem obračuna zarada u javnom sektoru. Predstavnici prosvetnih radnika nisu postigli dogovor sa ministrom Verbićem,pa se veliki broj profesora, nastavnika i učitelja nije se jutros pojavio za katedrama.

Prosečna plata zaposlenih u prosveti je 43.725, što je za 1.500 dinara manje od proseka u Republici (45.216). Smanjenjem od deset odsto plata prosvetara bila bi u proseku 39.355 dinara.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.