Štrajk: Bez nastave u 21 školi širom okruga

westinfo.rs 22. октобар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo OŠ "Živko Ljujić"

Predstavnici prosvetnih radnika nisu se dogovorili sa resornim ministrom Verbićem, pa je veliki broj škola danas u štrajku.

Prema podacima Školske uprave Užice, na području Zlatiborskog okruga bez Sjenice, od 68 osnovnih i srednjih škola u potpunoj obustavi rada je 21 ustanova, a u 5 škola časovi su skraćeni na 30 minuta.

Spisak škola u kojima nema nastave: 

Užice: Ekonomska škola

Arilje: OŠ “Stevan Čolović”, “Sveti Ahilije”

Nova Varoš: Gimnazija, Tehnička škola, OŠ “Živko  Ljujić”, OŠ “Gojko Drulović”

Priboj: OŠ “Desanka Maksimović, OŠ “Branko Radičević”, OŠ “Vuk Karadžić”, OŠ “9. maj”, OŠ “Nikola Tesla”, Gimnazija, Tehnička škola

Prijepolje: OŠ “Vladimir Perić Valter”, OŠ “Milosav Stiković”, OŠ “Sveti Sava”, OŠ “Dušan Tomašević Ćirko”, Gimnazija, Tehnička škola

Časovi su skraćeni u pet škola: 

- Umetnička (Užice)

- Ekonomsko-trgovinska (Prijepolje)

- Mihailo Baković (Prijepolje)

- “10. oktobar” (Prijepolje)

- “Boško Buha” (Prijepolje)

Prosvetni radnici iz Bajine Bašte, Kosjerića i Požege nisu se solidarisali sa kolegama iz regiona, te u ovim mestima sve škole rade. 

Podsetimo, Unija, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije traže da se prosvetnim radnicima plate ne umanjuju, kako je to najavljeno merama štednje, kao i da se urede platni razredi i sistem obračuna zarada u javnom sektoru. Predstavnici prosvetnih radnika nisu postigli dogovor sa ministrom Verbićem,pa se veliki broj profesora, nastavnika i učitelja nije se jutros pojavio za katedrama.

Prosečna plata zaposlenih u prosveti je 43.725, što je za 1.500 dinara manje od proseka u Republici (45.216). Smanjenjem od deset odsto plata prosvetara bila bi u proseku 39.355 dinara.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.