Druženje uz pesmu i igru

danas.rs (R. Popović) 13. октобар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Starost nije samo bolest, nemoć i usamljenost

Četrdesetak korisnika usluge pomoći u kući iz Nove Varoši, Prijepolja i Priboja obeležilo je 1. oktobar - Međunarodni dan starijih osoba proslavom u hotelu "Panorama".

- Ne postoje stari ljudi, već oni koji se tako osećaju. To je moj moto i zato, iako sam na pragu osme decenije života, grabim svaki trenutak koji mi je ostao, mislim pozitivno, izbegavam ljude koji se stalno nešto žale, a sebe i druge uveseljavam pesmom. Osmeh je jako važan, vedar duh i samo napred. Ako se i sapletemo o neki kamenčići padnemo, nema veze, otresimo prašinu i koračajmo dalje. Imala sam puno životnih tragedija, ali ne plačem, priča vremešna Prijepoljka Zekija Rovčanin, jedna od korisnica usluge pomoći u kući. Ona kaže da je izuzetno zadovoljna jer trenutno ima pomoćnegovateljice, angažovane zahvaljujući projektu „Mi brinemo o starima“ koji finansiraju Evropska unija posredstvom programa EXANGE 4 i Stalna konferencija gradova i opština, a kojim je na području ove tri susedne opštine obuhvaćeno skoro 350 korisnika i 45 gerontodomaćica.

Domaćin skupa na Zlataru bio je novovaroški Centar za socijalni rad. Ovo je, inače, prvi događaj ovog tipa organizovan u našoj sredini, a sa ciljem da se skrene pažnja na probleme starijih osoba, koje u zlatarskom kraju čine više od trećine populacije stanovništva. Sa prosečnom starošću od 44,8 godina, Novovarošani se svrstavaju u red opština i gradova koji su u stanju duboke demografske starosti. Posebno je dramatična situacija po selima, gde u pojedinim prosečna starost uveliko prelazi šestu deceniju. U ne tako dalekoj budućnosti, ukoliko se ovaj negativni trend starosne strukture stanovništva ne promeni, naći ćemo se na u samom vrhu liste po broju starih u Srbiji. Na evidenciji opštinskog CSR trenutno se nalazi blizu 400 starijih osoba koji su obuhvaćeni nekim od vidova socijalne pomoći, ali je taj broj na terenu znatno veći jer često staračka domaćinstva, zbog bolesti, neinformisanosti ili nekih drugih okolnosti, nisu u mogućnosti da potraže pomoći podršku države i lokalne samouprave.

- Okupili smo se ciljem da naglasimo važnost osiguranja životnog okruženja koje se može prilagoditi potrebama trećeg doba jer su starije osobe značajan resurs svojim porodicama, kao i zajednici u celini. Zato je naša obaveza da se borimo za društvo svih generacija i za sprovođenje međunarodnih obaveza proisteklih iz načela Ujedinjenih nacija o zaštiti starijih, a koja predviđaju bezbednost i dostojanstvo za sve članove društva. Ovo je samo jedan od načina da vam poručimo da ste nam važni i pokušamo da vas motivišemo da kvalitetnije provodite vreme, povežete se sa „srodnim dušama“, pronađete sadržaje i aktivnosti koje odgovaraju vašim sposobnostima, potrebama i željama. Potrudite se da strah, tuga i apatija ne obeleže ovu fazu vaših života kako ne biste postali samo briga bližnjih i društva - poručila je učesnicima skupa Jelena Leković, direktorka novovaroškog CSR. Nakon njenih pozdravnih reči, usledio je bogat kulturno umetnički program, u izvođenju Folklornog ansambla DK „Jovan Tomić“.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.