Nova Varoš - Akmačići: Cvokoće bez struje i odžaka

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 10. октобар 2014. године Друштво Хуманитарне акције Коментари

Sudbina - samoća, smrzavanje, nerazumevanje – Dušanka Vuković u tesnom sobičku Sudbina - samoća, smrzavanje, nerazumevanje – Dušanka Vuković u tesnom sobičku (Foto D. Gagričić)

Teško bolesna Dušanka Vuković (59) privremeno smeštena u baraku Crvenog krsta u Akmačićima. Traži sobicu i kupatilo da može uključiti veš-mašinu. U Centru ѕa socijalni rad kažu da nisu nadležni.

Već šest meseci Dušanka Vuković (59), korisnik socijalne pomoći, sa bremenom životnih nedaća, obija opštinske pragove, moleći da joj u baraci Crvenog krsta u selu Akmačići, u kojoj su je smestili krajem aprila, priključe struju ili da u gradu dobije sobiicu i kupatilo, da može uključiti veš-mašinu.

- Od 7.500 dinara socijalna pomoć nisam mogla da plaćam podstanarsku kiriju 3.000 dinara.U baraci u Akmačićima tri meseca nije bilo vode, a bez struje sam, evo, šesti mesec.. Šta mi vrdi što imam šporet na drva, kad je baraka bez odžaka, pa nemam gde da skuvam čaj, komšije iz susedne barake Radiša i Mica Vranić i Dušan Mladenović mi daju toplu vodu – kazuje sudbinu Dušanka.

Baraka Crvenog krsta u selu Akmačići Baraka Crvenog krsta u selu Akmačići

Pre osam godina ona je ostala bez posla u Fabrici gume, gde je radila 29,5 godina.Nesreća nikad ne ide sama, pa potucajući se od nemila do nedraga pokazuje lekarske nalaze na kojima su dijagnoze: osteoporoza, šećerma bolesk, visok pritisak, kaže da je imala i tešku operaciju...

- Svakodnevno koristim šaku lekova, bolesti su uzele maha da ponekad ne mogu da se obujem, ruke ne smem u hladnu vodu, a danima se smrzavam u ovoj ledari.Vodu za piće nosim u balonu sa Ilića vrela – žali se starica, majka studenta mašinca.

Jelena Leković, direktor Centra za socijalni rad u Novoj Varoši, kaže da je Dušanke Vuković korisnik stalne socijalne pomoći, ali i jednokratnih pomoći i paketa.Ona podseća da je sprečila da Dušanka danima boravi pred opštinom, gde je došla sa stvarima i uputila je privremeno u baraku, na par dana, dok ne nađe stan. Sada se, zbog ovog humanog postupka - kaje.

Veš mašina za ukras Veš mašina za ukras

- Dušanka plasira razne priče i okrivljuje Centar, iako sam joj pri upućivanju u Akmačiće predočila da tamo nema vode i struje – ističe direktor Centra - Ona to sada traži, a Centar ne može ulagati sredstva u tuđu zgradu, koja, inače, ne ispunjava uslove za smeštaj. Centar nema obavezu da Dušanki obezbedi smeštaj jer ima srodnike (braću i sina), a nemamo ni prihvatilište, kao ustanovu za takve slučajeve.

STAN ZA BESKUĆNIKE

- Uzeli su me na zub u Opštini i Centru što sam se žalila Radu Vasiljević, odborniku opozicije, koji je moj slučaj izneo na sednici SO, pa neće da mi daju odnedavno slobodan stan za beskućnike – žali se Dušanka.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

humanitarne akcije


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.