Nova Varoš - Bistrica: Od vojnog tunela do magacina krompira

novosti.rs (D. Gagričić) 06. октобар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Izgradnja tunela magacina započela pre 28 godina (foto: novosti.rs)

Nedovršeni podzemni objekat nekadašnje JNA u Bistrici, građen kao skladište nafte, uskoro dobija novu namenu.

VOJNI tunel u Bistrici dugačak nekoliko kilometara, koji se račva u više pravaca sa „nišama“ i „džepovima“ od po desetinu kvadrata, ali i dvoranama visokim 12-15 metara, površine kao mini-sportski tereni sa veštačkom travom, uskoro bi mogao da dobije civilnog gazdu.

- Sa objekta bivše JNA skinuta je oznaka vojne tajne i sa predstavnicima Ministarstva odbrane u sutra će se, prilikom posete tunelu, razgovarati o novoj nameni - kaže za „Novosti“ Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš.

Gradnja tunela u selu Bistrica, pored Limskog jezera, na raskrsnici puteva za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš, započela je pre 28 godina, a radovi su prekinuti 1996. zbog nedostatka novca. U međuvremenu je ovaj podzemni objekat bivše JNA dospevao u žižu javnosti, u prvom redu zbog tajnosti u kojoj je građen, ali i nagađanja o povremenom korišćenju i opasnosti po zdravlje građana. Lavinu glasina i strepnje meštana pokretala je i serija podrhtavanja tla i „gorskih udara“ u Limskoj.

- Vojni objekat građen je za skladištenje nafte i naftnih derivata, a može se koristiti i za druge robne rezerve - istakli su predstavnici Vojno-građevinske uprave Ministarstva odbrane, još pre tri godine, pružajući priliku novinarima i predstavnicima lokalne uprave da zavire u svaki kutak podzemnog objekta. Saopšteno je da je izvedena tek trećina planiranih radova, a demantovano je da se tu skladišti nuklearni otpad i uništavaju ubojna sredstva.

Prostorije u objektu su suve „kao barut“. Kroz tunel se mogu kretati kamioni, a veći deo poda ima betonsku podlogu i kanale za instalacije, dok deo ima ugrađenu rasvetu.

- Ima ideja da ovde budu magacini krompira ili skladišta za drugu robu - najavljuje zamenik predsednika opštine Ivan Mladenović. - Nastojimo da se u rad pusti mini-hidroelektrana, čiji je cevovod oštećen zbog klizišta i nestalo je oko 50 metara cevi. 

MINI-HIDROCENTRALA

GRADITELjI su podigli i mini-hidroelektranu snage dva puta 350 kilovata, koja je svojevremeno nekoliko meseci osvetljavala tunel. Izgrađena je kraj magistrale i glavnog ulaza u tunel, a cevima dugim oko 1,5 kilometara voda je dovedena sa brane na reci Bistrici.

 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.