Nova Varoš: Sud dao gradsku kotlarnicu privatniku

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 26. септембар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Gradska kotlarnica u Novoj Varoši

Preko 250 stanova u stambenim blokovima Bagrem, Krdžavac i deo Zebinovca mogli bi da zimus ostanu bez grejanja zbog sudske presude da je privatno preduzeće „Voćar Lutka“ iz Prijepolja vlasnik  64 osto idealnog dela zgrade i opreme gradske kotlarnice kod zakatančenih pogona bivše Trikotaže „Sloboda“.

U opštinskoj upravi u Novoj Varoši i novoformiranom preduzeću „Energija Zlatar NV“ koje je nedavno od Komunalnog preduzeća  „3. septembar“ preuzelo poslove grejanja, obećavaju međutim da se stanari neće smrzavati  čak i da Vrhovni kasacioni sud odbije zahtev za reviziju postupka.  Preduzeće „Voćar Lutka“ objekte Trikotaže kupilo je pre sedam godina  u procesu stečaja, a prvostepenu presudu Privrednog suda iz Užica da je opština Nova Varoš jedini vlasnik kotlarnice površine 549 kvadrata i kotlova u fabričkom krugu  nedavno je preinačio Privredni apelacioni sud u Beogradu.

- Nema razloga za strah jer smo spremni da  sve stanove u ova tri naselja za svega par dana prebacimo na alternativni način grejanja, čak i da otkaz u kotlarnici dobijemo u sred zime. U tom slučaju, u podstanicama kod stambenih zgrada bi po ubrzanoj proceduri instalirali kotlove odgovarajuće snage, koji korisite najdostupniji  energent u tom trenutku  – kaže predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Panović.

Kotlarnica u naselju Bagrem kod bivše Trikotaže „Sloboda“ najveća je od četiri kotlarnice u gradu i greje 13.000 od ukupno 35.000 stambenih kvadrata koji su na gradskom toplovodu. Građena je pre gotovo tri decenije  sredstvima Trikotaže, „Limskih HE“ i tadašnjeg SIZ-a stanovanja, a spor  oko vlasništva je nastao odmah nakon što su objekti tekstilaca dobili novog vlasnika.

- Opštini nudim dogovor kako ne bi trpeli građani, a ako neće moraće da se isele i plate zakup što su kotlarnicu koristili od 2007. godine kada sam kupio Trikotažu. Sve objekte bivše Trkotaže sam uredno platio i moje su vlasništvo, a zakon Srbije na sreću ne priznaje hajdučiju kojoj bi pojedinci u lokalnoj vlasti da pribegnu  – kaže  vlasnik preduzeća „Voćar Lutka“ Bahrija Beganović.

- Spreman sam čak i da prodam opštini svoj udeo u kotlarnici mada imam ponudu za njen zakup od jedne firme iz Slovenije. Oni bi na postojeće kotlove instalirali svoje gorionike kako bi na konkretnom primeru pokazali potencijalnim kupcima koliko gorionici koje proizvode štede energente u odnosu na klasične – kaže Beganović. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.