Nova Varoš: Cilj - kvalitetnije predškolsko vaspitanje

danas.rs (R. Popović) 26. септембар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Dečiji vrtić "Paša i Nataša" u Novoj Varoši

Predškolska ustanova „Paša i Nataša“ iz Nove Varoši jedna je od desetak u Srbiji u kojima će biti realizovan projekat „Vrtići bez granica 2 - kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji“ (PVO).

Sprovođenjem programa, u okviru kojeg će u seoskoj školi u Kokinom Brodu biti opremljena jedna specijalizovana učionica, koordinira Centar za interaktivnu pedagogiju, a finansiraju ga UNICEF, Ministarstvo prosvete i lokalne samouprave - učesnice u projektu.

Opšti cilj projekta je doprinos ostvarivanju Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, a koji se odnose na povećanje obuhvata dece od tri do pet i po godina kvalitetnim inkluzivnim predškolskim vaspitanjem. Specifični ciljevi su povećanje dostupnosti kvalitetnih usluga za podršku ranom razvoju i inkluzivnom obrazovanju na području novovaroške opštine. Značaj projekta je i tome što se očekuje da će se njime poboljšati pravni i institucionalni okvir za inkluzivno PVO, kao i unaprediti znanja i zastupanja vezana za ovu oblast.

- Očekivani ishod projekta je povećanje obuhvata dece uzrasta od tri do pet i po godina, posebno društveno osetljivih grupa, kvalitetnim, inkluzivnim PVO. Njime su planirane tri grupe aktivnosti, od kojih su ključne one koje se odnose na promociju ranog razvoja i opremanje učionice u kojoj bi se sprovodili posebni i specijalizovani programi predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Naša prvobitna ideja bila je da predškolska ustanova u gradu bude model centar za takve aktivnosti, ali smo se, nakon preporuka stručnjaka iz Centra za interaktivnu pedagogiju, opredelili da se jedna takva prostorija uredi pri osnovnoj školi u Kokinom Brodu kako bi se obuhvat dece proširio na seosko područje. Izbor je pao na ovu mesnu zajednicu jer na toj teritoriji ima najviše mališana ovog uzrasta - njih ukupno 35, objašnjava direktorka novovaroške predškolske ustanove Zorica Svitić.

Ona ističe da uređenje ovog prostora podrazumeva kompletnu adaptaciju učionice - rekonstrukciju poda, zamenu stolarije, uređenje mokrog čvora, ugradnju kotla za grejanje, kao i krečenje i sve potrebne radove na instalacijama. Specijalizovana učionica biće prilagođena i potrebama mališana sa posebnim potrebama. Ukupna vrednost projekta je oko 742.000 dinara. Kako je predviđeno programom, u ovoj adaptiranoj prostoriji će biti realizovani različiti programi, sadržaji i usluge, kao i raznoliki događaji za decu koja nisu obuhvaćena predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, kao i njihove roditelje.

Projekat „Vrtići bez granica 2“ trebalo bi da traje do aprila 2016. godine. Glavni implementacioni partner biće Centar za interaktivnu pedagogiju, koji je odgovoran za realizaciju projektnih aktivnosti. Pri ovdašnjoj lokalnoj samoupravi formiran je tim koji će se baviti ovim programom, sačinjen od predstavnika Vrtića i Opštine Nova Varoš, odnosno Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj. Trener i mentor na projektu je pedagog Marina Stanojević. Prva radionica održana je pre nekoliko dana, na kojoj je pedagog Staniša Čabarkapa promovisao značaj ranog razvoja i učenja, kao i primer dobre prakse i iskustva primene projekta na području opštine Loznica.

- Direktni korisnici projekta biće 720 dece uzrasta od tri do pet i po godina iz deset lokalnih samouprava koje će u predškolsko vaspitanje i obrazovanje biti uključena kroz različite posebne i specijalizovane programe i usluge (fokus će biti na mališane iz društveno ranjivih grupa) i oko 1.000 dece iz istih sredina koje će učestvovati u različitim lokalnim akcijama i aktivnostima. Indirektni korisnici projekta biće preko tri hiljade mališana iz svih PU u Srbiji čiji će vaspitači kroz obuke dobiti podršku za realizaciju različitih PSP i usluga za decu i porodice - ocenjuju koordinatori projekta.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.