Nova Varoš: Za jačanje kapaciteta i saradnju

danas.rs (R. Popović) 26. септембар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Radna grupa angažovana na izradi Strategije socijalne zaštite, kao krovnog dokumenta sa ključnim smernicama za razvoj lokalne socijalne politike, predvođena mentorkinjom Brankicom Jeremić, intenzivirala je u proteklih mesec i po dana svoje aktivnosti, tokom kojih je oblikovala nacrt ovog strateškog dokumenta.

„Koraci do promena“ naziv je radionice nedavno održane u hotelu „Panorama“ na Zlataru, na kojoj su učesnici skupa kao prioritete prepoznali jačanje kapaciteta socijalne zaštite, podršku građanima u socijalnim rizicima i potrebu uspostavljanja partnerstva u zajednici.

Opštinski tim, formiran rešenjem predsednika opštine Dimitrija Paunovića, a u čijem su sastavu predstavnici Centra za socijalni rad, lokalne samouprave, Doma zdravlja, Nacionalne službe za zapošljavanje, obrazovno-vaspitnih ustanova, medija i udruženja građana, definisali su, osim strateških prioriteta, i konkretne aktivnosti koje bi na ovom polju trebalo preduzeti u periodu od 2015. do 2020. kako bi sistem socijalne zaštite odgovorio na potrebe građana u našoj zajednici. U okviru prvog prioriteta, članovi radne grupe prepoznali su nužnost jačanja kapaciteta lokalne samouprave koja ima lidersku poziciju u kreiranju, primeni, praćenju i proceni efekata socijalne zaštite na lokalu.

- Zbog brojnih i složenih socijalnih problema, mreža pružalaca socijalne zaštite mora biti proširena na druge sektore kako bi se promenila ustaljena praksa da je Centar za socijalni rad isključivo odgovoran za socijalnu brigu o građanima. Argument koji to opravdava može se naći i u činjenici da je odnos između stručnih radnika CSR i broja stanovnika u opštini Nova Varoš daleko niži ispod republičkog proseka. Podaci govore da je udeo korisnika socijalne zaštite u ukupnoj populaciji stanovnika oko šest procenata, a u CSR su angažovana samo četiri stručna radnika, tako da jedan socijalni radnik u proseku pruža usluge za 738 korisnika - podseća mentorka Brankica Jeremić iz licencirane agencije „Vox Populi Consulting“.

Kao drugi prioritet prepoznata je podrška građanima u socijalnim rizicima, a u okviru nje četiri grupe - stari, deca i mladi, odrasli u socijalnim rizicima i porodica. Definisane su i ključne aktivnosti na ovom polju, a kao najznačajnija realnost u planiranju i održivost predloženih usluga.

- Već sada, a posebno u perspektivi, veliki problem u našoj opštini je briga o starima, posebno na seoskom području gde prosečna starost žitelja uglavnom prelazi starosnu granicu od šest decenija. U ovoj godini rođeno je svega 66 beba, iseljavanje stanovništva je sve učestalije, tako bi Nova Varoš već za desetak godina mogla da promeni naziv u „staru varoš„ - ocenjeno je na skupu u „Panorami“, na kojem je apostrofirano da se treći strateški pravac odnosi na uspostavljanje partnerstva u zajednici. Ono pre svega podrazumeva unapređenje komunikacije u lokalnoj sredini i povećanje nivoa informisanosti građana kako bi bili u prilici da se upoznaju sa pravima i načinima za njihovo ostvarenje.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.