Čačak: Beli orao čuva epolete vojskovođe

novosti.rs (D. Gagričić) 08. септембар 2014. године Друштво Варошани Традиција Коментари

Zlatarinfo logo

Uniforme iz zaostavštine vojvode Petra Bojovića stigle u njegov novovaroški zavičaj kao deo postavke čačanskog muzeja. Mundiri, bluza, šiljel, šapka... deo su izložbene postavke.

NARODNI muzej u Čačku čuva jedine primerke odeće srpskih vojvoda s početka 20. veka i igrom sudbine baš one koje je nosio najmlađi od četvorice vojvoda - Petar Bojović (1858-1945), načelnik štaba Vrhovne komande Srpske vojske i komandant Prve armije u proboju Solunskog fronta, pre 96 godina.

- Uniforme iz zaostavštine vojvode Bojovića spadaju u jedinstvene i najdragocenije primerke službenog odela srpske vojske, jer sem njegovog velikog vojvodskog mundira, koji je izložen u Narodnom muzeju u Čačku, crnog vojvodskog dvorednog mundira sa šapkom, vojvodske crne bluze i vojvodskog šinjela, koji su na postavci koja krstari Srbijom - ne postoje drugi sačuvani primerci - ističe Radivoje Bojović, muzejski savetnik.

Crveni mundir, deo najsvečanije odeće za vojvode, podseća kustos Bojović, pozajmljen je od Čačana, kada je pre neku godinu organizovana izložba u SANU, jer je to bio jedini primerak u Srbiji. Nedavno su zbirku u Čačku obogatile i epolete, na kojima je na kružnom polju izvezen vojvodski znak - beli dvoglavi orao.

- Izložbe eksponata i dokumenata o srpskih vojvodama organizovali su Biblioteka Matice srpske, Istorijski muzej Srbije i spomen-kuća vojvode Živojina Mišića u Struganiku. Nigde nije bilo unoformi vojvoda. Jedino se zna da je uniforma vojvode Stepe Stepanovića pre Drugog svetskog rata data Vojnom muzeju, ali joj se izgubio trag, dok se Radomirom Putnikom gotovo niko od mezeologa nije bavio - naglašava kustos Bojović.

I pored vela zaborava, Muzej u Čačku je pre 30 godina među prvima u Srbiji prepoznao temu i sa prvim eksponatima koje je dobio, počeo prikupljanje građe o vojvodi koji je 46 godina proveo u vojničkoj službi u artiljeriji, konjici i pešadiji, prešavši put od vodnika do načelnika štaba Vrhovne komande.

- Porodica Bojović pripada i tradiciji Moravičkog okruga, jer je Petar osnovnu školu pohađao u Ivanjici, njegova porodica se u trenucima neizvesnosti tokom Prvog svetskog rata sklanjala u Čačak, u kuću, koja je kasnije bila rezidencija njegovog brata, vladike Jefrema. Varoš pored Zapadne Morave bila je mesto u kome je rado boravio u gostima kod brata, a i vojvode Stepe Stepanovića - ističu u čačanskom Muzeju.

Posle šest godina obilaska gradova u Srbiji, izložba Narodnog muzeja iz Čačka „Vojvoda Petar Bojović - život i pobede“ konačno je, povodom 100-godišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu, stigla u zavičaj vojskovođe - Novu Varoš. Autor izložbe Radivoje Bojović fotografijama, dokumentima, predmetima i rečju prati životni i ratnički put Bojovića od turskog roba i čobanačeta u zlatarskom selu Miševići do oslobodioca svog naroda, učešćem u šest ratova na kraju 19. i početkom 20. veka.

DARODAVAC JOŠ TAJNA

Delovi odeće vojvode Bojovića čuvani su sa velikom ljubavlju, a kako ih je i od koga Muzej dobio 1984. godine još uvek čuvamo kao tajnu - jedino je što otkriva kustos Bojović.

Nezvanično se, pak, saznaje, da se posle smrti vojvode 1945. godine u Beogradu i gašenja njegove loze - zaostavština razvlačila, pa su neki vredni predmeti stigli i u okolinu Niša.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

varošani tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.