Nova Varoš: U Akmačićima grade stočnu pijacu

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 07. септембар 2014. године Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo

Akmačići kod Nove Varoši dobiće savremenu stočnu pijacu u centru sela umesto divlje i neuređene koja decenijama radi pod samim prozorom seoske škole. Radovi vredni preko pola miliona dinara biće gotovi u narednih mesec dana, a pored mesne zajednice i opštine izgradnju pomažu  i meštani dobrovoljnim prilozima.

Nova stočna pijaca prostiraće se na 14 ari i biće ograđena, a pored vezova i boksova za smeštaj stoke, imaće i stočnu vagu, kao i objekat za veterinarsku službu. Gradi se na opštinskom zemljištu i sada je nepunih sto metara udaljena od zgrade OŠ „Momir Pucarević“, a pregrađuje ih i objekat u kome su magacin i seoska prodavnica.

- Pijac će i dalje raditi sredom, a van namenskog prostora niko neće moći da prodaje i kupuje stoku. Novina je i što će pazarnim danom dežurati veterinar pa će mušterije na licu mesta moći da provere zdravstveno stanje kupljenih grla  a stočari da bez odlaska u grad pribave stočni bilet– kaže predsednik Mesne zajednice Akmačići Dejan Vojinović.

Stočna pijaca u Akmačićima najveća je u novovaroškom kraju, a pored meštana okolnih  zlatarskih sela na njoj kupcima iz čitave zapadne Srbije stoku nude i domaćini sa Javora, Murtenice i iz Limske doline. Pijaca je međutim neuređena i godinama jedan od najvećih komunalnih problema sela, a njeno izmeštanje u više navrata tražilo je rukovodstvo osmoletke sa pedesetak đaka.

- Izmeštanje pijace sa ledine uz školsko dvorište i njeno uređenje su bili nužni jer rika stoke, galama i brujanje motora traktora i kamiona ometaju nastavu, a zakrčen je i saobraćaj na raskrsnici u centru sela. Započetim radovima rešićemo konačno problem, a Akmačići će dobiti jednu od najsavremenijih stočnih pijaca u ovom delu Srbije. – kaže Vojinović.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.