Nova Varoš: Subvencije za 37 stočara i voćara

R. Popović 02. септембар 2014. године Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo Aktuelizovan model zadrugarstva – sa potpisivanja ugovora o subvencijama u zgradi SO (foto: R. Popović)

Opština Nova Varoš je iz budžeta za 2014. godinu opredelila sredstva od 3,5 miliona dinara za podršku razvoju stočarstva i voćarstva kroz subvencionisanje nabavke stočnih grla, laktofriza i sistema za mužu odnosno sadnog materijala i opreme za navodnjavanje.

Prvu tranšu pomoći iz opštinske „kase“, vrednu oko milion dinara, dobilo je 37 poljoprivrednih proizvođača (32 stočara i pet voćara), koji su prethodno dobili „zeleno svetlo“ na opštinskom javnom pozivu za dodelu subvencija, raspisanom sredinom jula od strane Odeljenja za privedu i lokalni ekonomski razvoj.

- Na konkurs je pristiglo 37 zahteva i svi su bili komletni i dostavljeni prema uslovima poziva. U oblasti stočarstva, proizvođači su u najvećem broju slučajeva tražili finansijku podršku opštine za kupovinu muzilica, dok su se voćari opredelili za meru podrške podizanja novih zasada , kao i u nabavci sistema za navodnjavanje. Poziv za subvencije je i dalje otvoren, a za realizaciju ovog programa podrške agraru ostalo je neutrošenih još oko dva miliona dinara – kaže Marijana Đokić, rukovodilac KLER-a, uz podsećanje da lokalna samouprava subvencioniše nabavljenu opremu, grla ili sadni materijal sa 30 do 50 posto od ukupne vrednosti investicije.

Opština Nova Varoš je ove godine kroz projektno finansiranje pomogla i rad i aktivnosti ovdašnjih poljoprivrednih udruženja ( proizvođače heljde, jagodičastog voća,  stočare, pčelare) i za te namene opredelila sredstva u ukupnom iznosu od pet miliona dinara. U lokalnoj samoupravi najavljuju i podršku kroz subvencionisanje kredita proizvođačima koji se zaduže na iznos iznad 400.000 dinara, a akcenat stavljaju na bolju organizaciju i udruživanje poljoprivrednika.

- Udruživanje proizvođača i uspostavljanje poverenja i čvrstog partnerstva sa opštinom najbolji su model kako da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju, koja je danas gotovo zanemarljiva jer nema programa, organizacije, jasne strategije šta i koliko čega bi trebalo da proizvedemo i kome i gde da prodamo. Ideja opštinske vlasti je da zadrugarstvu vratimo primarnu ulogu, da zajedno planiramo, dođemo do jedinstvene cene, standarda u kvalitetu, finalnog proizvoda i zajedničkog prodora na tržište kako bi u perspektivi živeli bolje i iskoristili šansu za otvaranje novih radnih mesta – istakao je predsednik opštine Dimitrije Paunović na svečanosti potpisivanja ugovora sa poljoprivrednicima koji su dobili subvencije gradske uprave, upriličenoj pre nekoliko dana u zgradi SO. Predsednik je tom prilikom najavio i da  opština već aktivno deluje na tom polju, a ovih dana je inicirala i formiranje Zemljoradničke zadruge „Borovita glavica“, koja je trenutno u osnivanju i za sada okuplja petnaestak stočara, krompiraša i proizvođača žitarica.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.