Vojvoda pred zemljacima

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 29. август 2014. године Варошани Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Vojvoda Petar Bojović

Izložba o životnom putu vojskovođe Petra Bojovića u Domu kulture.

Posle šest godina krstarenja Srbijom, izložba Narodnog muzeja iz Čačka „Vojvoda Petar Bojović – život i pobede“ konačno stiže u zavičaj vojskovođe i zahvaljujući podršci Udruženja Novovarošana u Beogradu, u petak se otvara u novovaroškom Domu kulture.

Autor izložbe Radivoje Bojović, muzejski savetnik, prikupio je brojnu građu i fotografijama, dokumentima, predmetima i rečju prati životni i ratnički put Petra Bojovića (1858-1945), od turskog roba i čobanačeta u zlatarskom selu Miševići do oslobodioca svog naroda, učešćem u šest ratova na kraju 19. i početkom 20. veka.

Uz svedočanstva o školovanju, vojnom usavršavanju i vojničkoj službi od 46 godina, na izložbi su i malo poznate fotografije iz porodičnog života i sa Solunskog fronta, gde je Bojović bio načelnik Štaba Vrhovne komande Srpske vojske, a zatim komandovao Prvom armijom u proboju 1918. godine. Izložbu su pozajmicom iz svojih zbirki omogućile porodice Bojović i desetak arhiva i muzeja širom Srbije.

U rodnom selu Miševići u subotu će, povodom 100-godišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu, po drugi put biti otkrivena česma u čast i slavu vojskovođe. Letos je uređena okolina i umivena česma podignuta 2002. godine, koja je dugo bila zapuštena i suva zbog spora meštana oko korišćenja vode iz seoskog vodovoda.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

varošani tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.