100 godina od Cerske bitke: Drugo ime naše hrabrosti

blic.rs (S. Palic) 15. август 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Srpski vojnici

Po strašnom noćnom pljusku, 15/16. avgusta 1914, na padinama Cera odigrala se bitka, slavna i sto godina kasnije.

Dok su svi očekivali da brojčano nadmoćnija austrougarska vojska munjevito osvoji Kraljevinu Srbiju već u prvim danima rata, iznenadna pobeda srpske vojske na Ceru zapanjila je ceo svet.

- Da bi se uvideo značaj te pobede, treba videti šta se dešavalo na drugim frontovima. U to vreme, Nemci su u Belgiji gazili sve pred sobom. Lijež je zauzet tokom Cerske bitke, a Brisel je pao dva dana posle srpske pobede. U isto vreme kada i Cerska bitka, na Istočnom frontu je počela borba kod Tanenberga u kojoj su Nemci teško porazili Ruse. Poraz je bio takav da se ruski komandant Samsonov ubio - kaže istoričar Predrag Marković.

Austrougarska monarhija je formirala na severu i zapadu Srbije front dug 550 kilometara.

Početkom avgusta armada Oskara Poćoreka kreće u ofanzivu sa naredbom da pobije sve živo pred sobom bez milosti. („Prema tom narodu svaka humanost je izlišna i štetna!“)

- Sa vojničke tačke gledišta, bilo je nelogično što je Poćorek pokrenuo ofanzivu iz Bosne, a ne sa severa. Međutim, samouvereni Poćorek mislio je da će prošetati kroz Srbiju - kaže istoričar Đorđe Đurić.

Na padinama Cera, srpska Kombinovana divizija sudarila se s austrougarskom 21. divizijom. Tako rasplamsana bitka je trajala naredna tri dana.

- U njoj su srpski vojnici i oficiri ispoljili veliku hrabrost i požrtvovanje, a komanda umešnost i odlučnost da se po svaku cenu odbrani zemlja - kaže Đurić.

Mada joj je donela svetsku slavu, pobeda na Ceru je Srbiju skupo koštala. Iz stroja je izbačeno 17.000 vojnika. Austougarska je priznala gubitke od 23.000 ljudi. Stepa Stepanović postao je drugi srpski vojvoda.

Nadmeni Poćorek

Samouvereni Oskar Poćorek, glavnokomandujući Balkanske vojske Austrougarske monarhije, mislio je da će brzo završiti posao u Srbiji, a austrougarska komanda u Beču bila je ubeđena da će njena armada od 200.000 vojnika s lakoćom savladati Srbiju. Poćerek se hvalio se da će „šetnju kroz Srbiju“ završiti za dve do tri nedelje, pre rođendana cara Franje Josifa 18. avgusta 1914. Istina je da su se tih dana vojnici Monarhije masovno davili u Drini, psujući svoje oficire i bežeći pred srpskom vojskom.

Prvi sukob avionima

U Cerskoj bici je došlo i do drugih stvari koje su se po prvi put dogodile u istoriji. „Odigrao se prvi avionski dvoboj. Jedan od tri srpska aviona susreo je austrougarski avion u izviđanju. Austrougarski pilot je mahnuo avijatičaru Tomiću, a onda je izvadio revolver i počeo da puca. Tomić se sagnuo, počeo da krivuda. Posle toga svi piloti su leteli naoružani“, kaže Marković.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.