Zlatarfest 2014: Održana Zlatarska sirijada

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 29. јул 2014. године Туризам Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Pobednici sirijade

U kolibi domaćinstva Miroslava Gujaničića (52) iz Komarana, proizvodi se najbolji punomasni zlatarski sir od kravljeg mleka po tradicionalnoj recepturi.

Odlukom stručnog žirija sinoć održane 18. Zlatarske sirijade ovom domaćinstvu je pripalo prvo mesto na manifestaciji na kojoj je ove godine učestvovalo svega 11 proizvođača specijaliteta sa planinskih pašnjaka  novovaroškog kraja. Drugo mesto pripalo je domaćinstvu Gvozdena Krdžavca iz  Bistrice, a treće Miroslavu Ćiroviću iz Božetića.

Pobednički uzorak sira jedini je na ovogodišnjoj Zlatarskoj sirijadi dobio najviše ocene kvaliteta od svih članova stručnog žirija u kome su  pored eminentnih stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu sedeli i neki od dosadašnjih pobednika na ovoj manifestaciji. Miroslav Gujaničič i njegova supruga Milica (49) na porodničnom imanju u Komaranima gaje sedam muznih krava, a sir čija je cena 400 dinara za kilogram prodaju uglavnom poznatim kupcima širom Srbije i Crne Gore. Na prošlogodišnjoj Sirijadi  na kojoj je učestvovalo preko 70 proizvođača, Gujaničići  su osvojili treće mesto.

-Nakon što je na  fabriku u kojoj smo ja i supruga radili stavljen katanac, proizvodnja zlatarskog sira nam je jedini izvor prihoda. Pored svojih sedam obrađujemo još 13 hektara pod zakupom, a prodajom belog mrsa do prošle godine smo školovali dva studenta i jednog srednjoškolca. Puno se i naporno  radi i zbog opšte besparice proizvođačima je teško za plasman, ali na sreću mi smo uspeli da se kvalitetom izborimo za mesto na probirljivom tržištu – kaže Miroslav Gujaničić.

Na Zlatarskoj sirijadi koja se ordžava u okviru Zlatarfesta, vrednim novčanim i robnim nagradama za najveći broj muzara  nagrađeno je i domaćinstvo Srećka Popovića iz Kućana koje u svojim stajama gaji čak 30 krava i 11 junica. Opština Nova Varoš i Turističko-sportski centar „Zlatar“ su kao organizatori Zlatarske sirijade nagradili i Miljanu i Milisava Kurćubića iz Božetića kao najmlađi bračni par koji je  sudbinu vezao za selo. Najbolju heljdopitu od brašna heljde spremila je Vera Purić, drugu nagardu osvojila je Milka Gujaničić dok je treća bila Vesna Špica.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.