Nova Varoš: Odlazi svaki treći osnovac

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 29. јул 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Osnovna škola Živko Ljujić

Od 156 svršenih osnovaca čak 44, odnosno trećina, školovanje će nastaviti van Nove Varoši, a dvema srednjim školama preti katanac zbog slabe ponude obrazovnih profila.

Kako tvrde prosvetari, insistiranje lokalne samouprave da se umesto ukinutog smera elektrotehničar računara uvedu trogodišnji smerovi za gumara i plastičara imalo je samo suprotan efekat. U prvi razred Gimnazije „Pivo Karamatijević“ i Tehničke škole sa ukupno 150 mesta upisalo se svega 112 đaka, dvadesetak manje nego lani, a najmanje interesovanja svršeni osnovci pokazali su upravo za ova dva zanimanja. Na smer za gumara upisao se svega jedan a za plastičara dva đaka mada je u ponudi bilo ukupno 30 mesta.

- Zbog lošeg plana upisa i slabe ponude zanimanja ove godine je dupliran broj dece koja će školovanje nastaviti daleko od zavičaja, pa bi zbog pravog upisnog fijaska neko morao da podnese račune. Upozoravali smo, ali bez uspeha,  da zanimanja plastičar i gumar nisu atraktivna i zanimljiva đacima i roditeljima, već da su puno perspektivniji smerovi iz područja rada elektrotehnike koje smo mi predložili. I to se na žalost pokazalo kao tačno – kaže direktor Tehničke škole Milivoje Ćirović.

Prosvetari upozoravaju da iduće godine rezulalti upisa mogli da budu još pogubniji uloliko lokalna samouprava istraje u nameri da uvede trogodišnje obrazovne profile u oblasti prerade hrane. U opštinskoj upravi međutim tvrde škole snose najveći deo krivice.

–Zbog obrazovnih profila na kojima uporno insistira, Tehnička škola umesto za proizvodne hale godinama đake školuje za tržište rada, pa nam zbog krutog stava prosvetara deca beže u veće centre i upisuju atraktivnija i sigurnija zanimanja. Prema našim podacima to su najčešće medicinska, geodetska, šumarska i poljoprivredna škola, a poražavajuće je da su čak četiri naša đaka upisala gimnaziju u Užicu mada je kad nas slobodnih mesta  – kaže predsednik opštine Dimitrije Paunović.

Od ukupno 60 mesta u Gimnaziji na prirodno-matematičkom i društveno-jezičkom smeru na poslednjem upisu popunjeno je 57. U tehničkoj školi na četvorogodišnjim zanimanjima za turističkog tehničara i mašinskog tehničara motornih vozila od ponuđenih 60 popunjena su 52 mesta.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.