Sjenica: Istinom protiv falsifikata

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 23. јул 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ucitelji srpskih skola krajem 19. veka

Druga knjiga Saliha Selimovića o prošlosti Stare Raške – ukrštanju puteva, vera i interesa, o bogumilima, islamu, sudbini srpskih i arbanaških plemena, stanju prosvete pod Otomanskim carstvom... 

Upornošću istraživača, daleko od naučnih centara, Salih Selimović (70), istoričar iz Sjenice, zahvaljujući (ne)objavljenim izvorima istorijske građe i terenskim istraživanjima, sabranim u drugoj knjizi „Prilozi prošlosti Stare Raške“, objavljenoj u izdanju užičkog „Grafičara“, približio je prošlost prostora na kome su se ukrštali putevi, vere, interesi i koplja brojnih naroda i država. 

- Mnogo šta je prećutkivano, izvorna dokumenta skrivana ili su se publikovali i propagirali falsifikati, koji su korišćeni i koriste se u dnevno-političke svrhe. Šteta je teško popravljiva, ali ne treba odustajati, jer će doći pokolenja koja će nam to teško oprostiti - ističe u uvodnoj reči autor, ukazujući pre svega na veliku istorijsku zabludu i falsifikat da su bogumili u Bosni i Hercegovini predstavljali vladajuću veru. 

Stecci sa raznim simbolima i motivimaStecci sa raznim simbolima i motivima

Autor piše o prvim pojavama islama na Balkanskom poluostrvu, ali i prati sudbine srpskih i arbanaških plemena na Sjeničko-pešterskoj visoravni i u okolini. Uz migraciona kretanja i stanje prosvete pod Otomanskim carstvom, tema su mu i ostaci nekih hrišćanskih tradicija kod muslimana u Polimlju i na Pešteri.Posebnu pažnju privukla mu je, kako konstatuje, razorna austrougarska politika i propaganda prema Raškoj oblasti u prelomnim istorijskim trenucima - od Berlinskog kongresa do Prvog svetskog rata i druga zbivanja u ovoj „tampon zoni“ između Srbije i Crne Gore. 

Sjenica Salih SelimovicSjenica Salih Selimovic

- Naučna istraživanja Saliha Selimovića sklopljena i iza korica ove knjige predstavljaju čast savremenoj istorijskoj nauci. Čine ga zatočenikom istine koji otrže od zaborava neumoljive istorijske činjenice o našem identitetu i opstanku u vremenu i prostoru – ističe, pored ostalog, recezent knjige Dobrilo Aranitović. 

Sjenička rezolucija

U SJENIČKOJ rezoluciji, koju je u avgustu 1917. godine potpisalo 12 načelnika srezova koji su nekad bili u sastavu Novopazarskog sandžaka, tražilo se od Austro-Ugarske da prostor Stare Raške oduzme Srbiji i Crnoj Gori i pripoji Bosni i Hercegovini. Potpisnicima rezolucije suđeno je u Novom Pazaru 1919. godine, ali ih je pomilovao kralj Aleksandar Karađorđević.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.