Prijepolje: Đaci neće bosanski jezik

novosti.rs (D. Gagričić) 21. јул 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Rezultati izjašnjavanja učenika o nastavi u tri srednje škole u Prijepolju: Iako gotovo polovinu učenika čine Bošnjaci, samo sedmoro nije izabralo srpski jezik.

Samo sedam učenika prvog razreda tri srednje škole u Prijepolju izjasnilo se za pohađanje nastave na bosanskom jeziku, a svi ostali da predavanja slušaju na srpskom.

U 11 odeljenja, sa 280 novih srednjoškolaca, koliko ih se upisalo u prvom upisnom krugu, želju za pohađanje nastave na bosanskom jeziku izrazila su četvorica đaka Prijepoljske gimnazije, dva učenika Ekonomske i jedan Tehničke škole. U obrazovnim ustanovama kažu da se prijavio nedovoljan broj zainteresovanih đaka, pa takva nastava - nije izvodljiva.

Statističke podatke o nacionalnoj strukturi đaka, kako tvrde u Prijepoljskoj gimnaziji, nikad nisu izvodili. Neki poznavaoci prilika kažu da je, sudeći po rezultatima popisa stanovništva, među prijepoljskim srednjoškolcima nešto manje od polovine učenika iz porodica Muslimana ili Bošnjaka (kako se ko prilikom popisa izjasnio), dok su srpski đaci brojniji.

S druge strane, Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu, sa sedištem u Novom Pazaru, na svaki način nastoji da dokaže kako prilikom upisa učenicima bošnjačke nacionalnosti nije nuđena mogućnost da nastavu pohađaju na maternjem jeziku. BNV i Esad Džudžević optužili su Ministarstvo prosvete i ostale državne organe da „na sve načine“ osporavaju prava Bošnjaka na srednjoškolsko obrazovanje na maternjem jeziku.

- To nije istina, đacima niko ništa nije uskratio - odgovara na optužbe Ljubomir Šuljagić, direktor Prijepoljske gimnazije, koja je upisala tri odeljenja đaka u prvom razredu. - U upitniku je bila rubrika u kojoj su učenici imali priliku da se izjasne na kom jeziku žele da pohađaju nastavu. Nisu se ispunila očekivanja BNV, a u školu nisam dozvolio ulazak emisara i „kontrolora“ te nevladine organizacije. Članovi upisne komisije su imali jasna uputstva da ne vrše uticaje i pritiske na đake i roditelje, a za kontrolu i nadzor smo odgovorni Školska uprava i ja.

U gradu na ušću Mileševke u Lim, kako se nezvanično saznaje, pale su u vodu krivične prijave BNV protiv osam direktora osnovnih i srednjih škola „zbog bojkota nastave na bosanskom jeziku“, iako su na neke adrese bile upućene pozivi za saslušanja.

A ćirilica?

Odgovarajući na zahteve zaštitnika prava građana, da odgovori povodom optužbi BNV, Šuljagić je pitao „a gde je moje pravo?“ i zatražio da mu se ubuduće materijali napisani na bosanskom - prevedu na srpski jezik i napišu - ćirilicom. U protivnom, poručio je - neće ih čitati.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.