Borje kod Vodica: Zlatiborska kosa na Livada festu

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 18. јул 2014. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Livada fest 2014

Na opustelim senokosima u Borju na padinama Murtenice, najbolji kosci iz sela uz novovaroško-čajetinsku među nadmetaće se sutra, u subotu 19. jula, u obaranju otkosa na manifestaciji Livada fest koja ima sve više posetilaca.

Manifestacija zvanično počinje u 13 sati, a pored grupe Đura i  Mornari koji nastupaju na Livada bini, u muzičkom delu programa na Šator bini sviraju i  Nela i Vetar bend. Kako bi posetili na stare čobanske veštine i promovisali lepotu planine, a u spomen na pretke,  Livada fest već treću godinu organizuju Užičani – elektroinženjer Stevan Šišaković, vlasnik preduzeća „Led ekrani Srbije“ i supružnici Milanka i Branko Popović, vlasnici građevinskog preduzeća „Zanatski centar Popović“.

Mesto Borje sa prirodnim jezercetom na izvoru Rzava nova je  turistička oaza planine, a nalazi se na četvrtom kilometru puta koji od Vodica na Zlatiboru vodi do Ljubiša. Pored takmičenja Zlatiborska kosa u tradicionalnom načinu košenja planinskih livada, na nekadašnjem letnjem staništu čobana iz novovaroškog sela Draglica održaće se i takmičenje u košenju Trimerom, a biraće se i Mis livade. Biće organizovana i trka planinskih konja i takmičenje u ručnom tesanju trupaca, dok će u borbi za vredne nagrade najodvažniji pokušati da pretrče brvnom preko jezerceta koje je priroda formirala ovde na izvoru Rzava ,ispod Ljubiške previje, na nadmorskoj visini od 1.117 metara.

- Ne damo da se zaborave ognjišta đedova Žarka i Zdravka Savkovića, solunaca, kosbaša, stočara i kiridžija, koji su s mukom stekli imanje ovde na Borju i sačuvali ga za pokolenja. Na mestu gde su oni nekada podizali kolibe i torove danas je vikend naselja sa desetak kuća. Već pet zima ovda organizujemo i Bogojavljensko plivanje za Časni krst – kaže Milanka Popović.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.