Počast u slavu vojvode Bojovića

zlatarinfo.rs 16. јул 2014. године Варошани Традиција Коментари

Počast u slavu vojvode Bojovića U slavu i čast vojskovođe – počasti na Trgu (foto: R. Prelić)

Služen pomen i položeno cveće na spomenik vojskovođi na trgu u Novoj Varoši povodom 156-godišnjice rođenja. Zamerke predsednika opštine što su, uz podsećanje na delo slavnog zemljaka, pominjani i propusti u obeležavanju 100-godišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu.

Kod spomenika vojvodi Petru Bojoviću u Novoj Varoši, sveštenici SPC služili su pomen, a cveće na bronzanu skulpturu položili su predstavnici lokalne uprave i Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine „Vojvoda Petar Bojović“.

Počasti na trgu koji nosi vojvodino ime, odate se povodom 156. godišnjice rođenja Bojovića (16. jula 1858. godine) i 100-godišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu.

Dragoljub Gagričić - predsednik Odbora novovaroškog Udruženja potomaka ratnikaDragoljub Gagričić - predsednik Odbora novovaroškog Udruženja potomaka ratnika

Podsećajući na životni i ratnički put slavnog zemljaka, predsednik Odbora novovaroškog Udruženja potomaka ratnika, Dragoljub Gagričić, istakao je da je Bojović prešao put od turskog roba i zlatarskog čobančeta iz sela Miševići do stratega i komandata u bitkama koje su donele slavu srpskom oružju i slobodu porobljenom narodu. Sa preko 46 godina u službi pod zastavom otadžbine, Bojović je učestvovao u šest oslobodilačkih ratova Srbije, od 1876. do 1918. godine.

- Pobede Prve armije Srpske vojske pod komandom Bojovića – u Kumanovskoj bici 1912. godine i u proboju Solunskog fronta 1918. - bile su posmrtna zvona za dve monarhije: Otomansku i Austro-Ugarsku. Uz strategiju, u bitkama je presudno delovalo Bojovićevo moralno vaspitanje generacija vojnika i starešina, ulivanje rodoljublja - rekao je Gagričić i ukazao na reči Tomislava Gavrića i Dragana Simovića, priređivača knjige „Vojvoda Petar Bojović“, koju je „Narodno delo“ iz Beograda izdalo 1990. godine: 

- Vojvoda Petar Bojović nije bio samo veliki vojskovođa, strateg mnogih ratnih pobeda u balkanskim i Prvom svetskom ratu, već isto tako i, u odnosu na trojicu velikih vojvoda (Putnik, Stepanović i Mišić), najbolji vojni pisac i teoretičar i, možemo to slobodno reći, književnik, i mislilac, čija razmišljanja o istoriji, naciji, moralu i kulturi srpskog naroda spadaju, po nama, u najlepše stranice napisane u to vreme, i danas imaju svežinu uputnu za ovo vreme prepuno previranja, otrežnjivanja i preispitivanja.

- Vojvoda Bojović je vojničkim umećem i ličnom čašću za života podigao najlepši spomenik. Ipak, kako beleži jedan istoričar: „ umro je potpuno zaboravljen 19. januara 1945. godine usred neviđene ravnodušnosti za jedno herojsko doba“. Sahranjen je skromno, bez vojnih počasti, 20. januara, na neuglednoj i zapuštenoj porodičnoj grobnici u Beogradu – istakao je predsednik Odbora Udruženja potomaka ratnika 1912-1920, najlašavajući da je dugo trajao povratak vojvode u zavičaj:

- Zaboravljenom vojvodi je, 52 godine posle smrti, na Vidovdan 1997. godine, na ovom trgu otkriven spomenik - rad beogradskog vajara Miodraga Živkovića. Generacije kojima Bojović nije smeo da bude mladalački uzor - podigle su spomenik dostojan zasluga.

Pred okupljenim sugrađanima, rukovodstvom opštine i gostima, članovima Udruženja potomaka ratnika iz Opova i Čukarice, Gagričić je skrenuo pažnju da pokolenja i potomci ne odužuju dug prema najznamenitijoj ličnosti Starog Vlaha, a ni prema 1.200 ratnika iz ove uopštine u Velikom ratu.

- Još nemamo monografiju o vojvodi Bojoviću, kao što je to slučaj sa trojicom ostalih vojvoda iz slavnog perioda srpske istorije. U Zavičajnom muzeju, odeljenju užičkog Muzeja u našem gradu, samo je jedna vojvodina slika i ni jedan eksponat, a juče je je sa praga opštine, iz Čajetine, u muzejski depo Čačka zamakla izložba „Vojvoda Petar Bojović – život i pobede“ sa desetinama eksponata, fotografija, svedočanstava i druge arhivske građe, a da je ni posle šest godina nisu videli Novovarošani.

- Naš grad ima desetak obeležja iz Drugog svetskog rata, a ni jedan beleg oslobodiocima iz Prvog balkanskog i Prvog svetskog rata. Nije vreme za skupe spomenike, ali nismo siromašni za jedan beleg, bar barreljef u centru grada.

- Moram da naglasim da je naša opština neorganizovano i nespremno dočekala obeležavanje značajne godišnjice. Kad članovi Udrženja podsećaju na to – jedni nas pitaju imamo li preča posla, a drugi kažu da opština nije ratovala nego država, pa neka ona obeležava? Naša posla, usud podneblja, tragika, dodvoravanje, nemar – šta li??!

Naglašavajući da je Udruženje potomaka ratnika 1912-1920. godine „Vojvoda Petar Bojović“ osnovano krajem marta 2014. godine, sa željom da okuplja poštovaoce srpske tradicije, čuva i neguje sećanje na slavne pretke, afirmiše vrednosti slobode i upoznaje mlade sa delom predaka, učesnika otadžbinskih ratova Srbije, Gagričić je rekao da članovi neće ni za jotu odustati od programa rada i svojih zahteva:

- Umom i srcem ćemo tražiti od lokalne vlasti ono što smo i napisali u nekoliko apela: da se osnuje Odbor za obeležavanje godišnjica Velikog rata ove i u naredne četiri godine, da se dostojno obeleže značajni datumi, međaši istorije, da se dovrši započeti muzej, da ustanove kulture, koje su sa retkim izuzecima, ove godine pale na ispitu programskih sadržaja - ponesu glavni teret, budu organizatori i realizatori programa. I svi drugi, naravno, od škola, mesnih zajednica, parohija SPC i udruženja građana treba da se uključe. Potomcima ćemo se odužiti ako ih pamtimo i spominjemo.

Na kraju obraćanja, pokazujući slike krajputaša na kojima je zub vremena uzeo danak ili su zbog nemara potomaka prislonjeni uz bandere, a slova izbledela, Gagričić je pitao:

- Kako će nam gosti našeg kraja, turisti koje toliko željno očekujemo, verovati da su nam zdravi voda i hrana koju im nudimo - kad vide kako se nemarno odnosimo prema krajputašima i drugim spomen-obeležjima našim precima, našim najbližim??

VEČE SEĆANJA

Udruženje potomaka ratnika za kraj decembra priprema program „Sećanje na vojvodu Petra Bojovića i srpske junake u Prvom svetskom ratu“. Biće to, nadam se, kulturno-umetnički program za obeležavanje 70-godišnjice smrti vojvode Petra Bojovića, koji pripremaju mladi i njihovi profesori i vaspitači, a pojedini delovi mogu se izvoditi i u nizu prigodnih prilika i na svetkovinama – najavio je Gagričić

OBELEŽAVANJE 100-GODIŠNJICE – 1. NOVEMBRA

Predsednik opštine Dimitrije Paunović zamerio je što se prilikom odavanja počasti vojvodi Bojoviću, pored podsećanja na delo znamenite ličnosti, govorilo i o nekikm aktuelnostima.

- Nije bila prilika, ni mesto da se govori o problemima i propustima u obeležavanju datuma i godišnjica, niti za kritike organizovanosti opštinske vlasti. Propuštena su neka dobra vremena, sa više para, jačom privredom i nekoliko hiljada više stanovnika u gradu da se na dostaojan način odužimo precima. Nije korektno da se svi propusti u čak poslednjih sto godina kače na vrat sadašnjoj vlasti. Potrebno je imati razuimavanja za naše napore da, pre svega, brinemo o prioritetima, a to je u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji obezbeđivanje egzistencije za naše žive građane. Nemojte nam uzimati za zlo što smo fokusirani na razvoj opštine, pre svega unapređenje turizma, jer tu vidimo šansu - rekao je Paunović pred spomenikom i dodao:

- Otvoreni smo za ideje, ali prvo moramo napraviti planove i opredeliti sredstva kako da uradimo i finansiramo sve ono što je Gagričić pomenuo. Rebalans budžeta u avgustu je prilika da se ispravi nešto što je propušteno u finansiranju programa. Čelnici opštine imaju ideju da počasti vojvodi Bojoviću na primeran način odaju 1. novembra na Dan opštine, kao i da se obeleži sedam decenija od smrti vojvode i 100.-godišnjica Prvog svetskog rata.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

varošani tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.