Nova Varoš: Upisano 112 učenika

danas.rs (R. Popović) 15. јул 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Gimnazija Pivo Karamatijević

U novovaroškim srednjim školama, nakon prvog upisnog kruga, održanog pre tri dana, ostalo je 38 slobodnih mesta i to 35 u Tehničkoj školi i tri u Gimnaziji „Pivo Karamatijević“. Prema rezultatima upisa, koji su znatno nepovoljniji u odnosu na prethodne godine, u ovdašnje srednjeobrazovne ustanove, od raspoloživih 150 mesta, upisalo se 112 učenika, dvadesetak manje nego lane.

U Gimnaziju se upisalo 57 budućih đaka prvog razreda, od mogućih 60 koliko su konkursom odobrile prosvetne vlasti. Pravo na školovanje u ovoj obrazovnoj ustanovi ostvarilo je 30 učenika na društveno-jezičkom smeru, dok se na prirodno-matematičkom upisalo 27 đaka.

U klupe Tehničke škole prvi put će u septembru sesti ukupno 55 učenika (petnaestak manje nego prošle školske godine). Na četvorogodišnjem obrazovnom profilu školovaće se 52 đaka - 27 za zanimanje mašinskog tehničara motornih vozila i 25 turističkih tehničara. Na ovim područjima rada ostalo je ukupno osam slobodnih mesta. Kada si trogodišnje struke u pitanju, tu je situacija katastrofalna. Interesovanje da se obrazuje za zanimanje gumara izrazio je samo jedan đak (ostalo 14 slobodnih mesta), a plastičara dva (13 slobodnih mesta).

- Razočarani smo i ogorčeni rezultatima upisa. Ostvarila su se, na žalost, naša pesimistična predviđanja vezana za ova dva zanimanja jer smo upozoravali da ona nisu atraktivna i zanimljiva đacima i roditeljima, već da je perspektivnije područje rada elektrotehnike koje je predložio kolektiv Tehničke škole, imajući u vidu činjenicu da smo za te profile osposobljeni i sa kadrom, opremom i prostorom, kao i potrebnom verifikacijom, kaže Milivoje Ćirović, direktor Tehničke škole i ističe da je loš plan upisa i slaba ponuda zanimanja na lokalu uslovila da čak 44 đaka nastavi svoje školovanje van Nove Varoši, što čini 29 odsto ukupne populacije sada već bivših osmaka (ove godine osnovnu školu završio 156 učenika). U prethodnih nekoliko godina zlatarski kraj napuštalo je u proseku oko 25 budućih srednjoškolaca, da bi ovog puta taj broj bio gotovo dupliran.

U rukovodstvu Tehničke škole upozoravaju da je situacija sa trogodišnjim područjima rada katastrofalna i to na nivou čitave Srbije, a da plan ovdašnje lokalne samouprave da u narednoj školskoj godini insistira na uvođenju obrazovnih profila u oblasti prerade hrane još pogubniji. „U susednim opštinama, koje imaju poljoprivredne škole, interesovanje za zanimanje mesara, mlekara, pekara i slično ispoljilo je svega nekoliko đaka što je dovoljan pokazatelj da to nisu struke koje đaci žele da upisuju“, ocenjuje Ćirović i pita se da li će i ko snositi posledice zbog ovako loše procene i upisnog fijaska. Ono što za narednu školsku godinu bi trebalo uraditi, smatra direktor Tehničke škole, jeste bolja saradnja i koordinacija opštine i škola u cilju zajedničke borbe da što više mladih nastavi srednjoškolsko obrazovanje u novovaroškom kraju.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.