Nova Varoš posle nevermena: Na krovu rođaci i monteri

novosti.rs (D. Gagričić) 29. јун 2014. године Друштво Природа Коментари

Zlatarinfo logo POMOĆ Radovi u zaseoku Selakovići

U Draglici pod Murtenicom meštani posle nevremena udruženo popravljaju kuće. Stižu crep i najloni. Raskrčeni putevi na koje je vetar naneo polomljene borove.

Hvala Bogu da su svi živi i zdravi i da niko u selu nije povređen, jer je malo ko u ponoć, dok je besneo vetar bio napolju. Očekivala sam da će borovi na okućnici zaštiti kuću od oluje, a ona ih počupa i pocepa - kazivala je juče 63-godišnja Mira Karajanković iz novovaroškog sela Draglica, dok su suprug Janko i sin Milanko skidali crep sa radionice da pokriju oštećeni krov na dve kuće.

Meštani Draglice, na padinama Murtenice, vidaju rane olujnog vetra koji je samo za sedam-osam minuta ostavio pustoš. U selo je u četvrtak popodne stigla prva pošiljka najlona i 2.000 komada crepa, a najavljene su i nove količine.

- Svaka čast meštanima koji su se organizovali i motorkama, zapregama i traktorima raskrčili saobraćajnice od borovih stabala. U pomoć su im stigli najbliži, rodbina iz Užica, Čačka i drugih mesta, pa puno ruku radi na krovovima - ističe Radivoje Bujišić, načelnik Štaba za vanredne situacije.

Na primedbe u Novoj Varoši da nije bilo neophodno uvoditi vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine, Bujišić naglašava da je to učinjeno kako bi se „mogle angažovati sve raspoložive snage i sredstva“ i brže obezbediti normalno odvijanje života, a šteta je osim u Drgalici, pričinjena i u mesnim zajednicima Jasenovo, Negbina i Bela Reka.

Ekipama novovaroške Elektrodistrubucije pridružile su se kolege iz Priboja, Bajine Bašte i Užica, pa je juče do 10 sati pod napononom bilo 40 od 51 trafo-stanica na padinama Murtenice i desnoj obali Uvca, gde je bez struje bilo 600 domaćinstava. Majstori kažu da neće stići da osposobe jedino vod prema Brijaču, najvišem vrhu Murtenice, gde je polomljeno sedam stubova na nepristupačnom terenu.

“PIJAVICA“

SLIČNO nevreme pogodilo je susedno selo Negbinu 1977. godine. Tada su vojni stručnjaci rekli da je „pijavica“ nastala posle sudara oblaka sa Romanije i Zlatibora, iznad kotline Uvca i na uskom pojasu rušila kuće, nosila stoku, kola, vodenice, a bilo je i povređenih meštana.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

priroda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.