Nova Varoš: Na Zebinovcu bez poprečne ulice

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 24. јун 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Zebinovac

Opštinska Direkcija za izgradnju neće ni ove godine u najvećem gradskom naselju Zebinovac graditi saobraćajnicu koja bi povezala  jednosmerne ulice Svetog Save i Karađorđevu. Zbog toga će meštani i gosti morati i dalje da voze naokolo kako bi stigli do željenog cilja i bez potrebe troše i novac i vreme.

Sve dosadašnje najave da će problem konačno biti rešen pale su u vodu, pa je ovaj deo Nove Varoši  i dalje lakše prepešačiti nego proći automobilom. Jednosmerne ulice Karađorđeva i  Svetog Save su žile kucavice grada, a na preko kilometar dugom potezu od Vignjeva u centru do izlaska iz grada u pravcu Prijepolja nema ni jedne poprečne saobraćajnice.

- Stanovnici Zebinovca iz ulice Svetog Save koji od Doma zdravlja i bolnice imaju pešice tek stotinak metara, primorani su zbog toga da kruže kilometar i po kako bi automobilom stigli do lekara. Vožnja Krađorđvom je međutim često spora zbog parkiranih vozila, što je dodatna nevolja u hitnim slučajevima, a zaobilaznice moraju da koriste i oni koji  dolaze iz centra grada. Za razliku od nas oni u centru nemaju ovakve muke, jer su tu između dve centralne gradske ulice na svega sto metara  čak tri poprečne saobracajnice – kažu meštani Zebinovca.

Urbanisti su projektovali dve moguće trase za poprečnu ulicu – jedna je između crkve i upravne zgrade Komunalnog pruzeća, a druga nešto niže, kroz dvorište stare kuće Purića. Obe trase su međutim pod znakom pitanja jer nisu rešeni imovinski odnosi, a lokalna samouprava još nije spremna da uz podršku Vlade Srbije proglasi „opšti interes“ i problem reši po hitnom postupku.

- Mada bi građanima uštedela novac i vreme, izgradnja poprečne ulice između Svetog Sve i Karađorđeve ni ove godine nije u planu jer je zbog teške ekonomske situacije malo para za radove na putnoj infrastrukturi. Ova saobraćajnica nam je međutim i dalje jedan od prioriteta, a sve govori da bi se veoma brzo isplatila. Izgradnja saobraćajnice duge oko100 metara koštala bi pet do šest miliona dinara, koliko bi zbog njene izgradnje stanovnici ovog dela grada godišnje uštedeli samo na gorivu – kaže direktor Direkcije za izgradnju opštine Miroljub Šaponjić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.