„Digitalni izazovi“ i „Nedeljne besede“

danas.rs (R. Popović) 21. јун 2014. године Друштво Варошани Коментари

Zlatarinfo logo Oliver Subotić

Susretanja i razgovori sa teologom i informatičarem dr Oliverom Subotićem, rođenim Novovarošaninom, pravi su „melem za dušu“ i privilegija za poklonike duhovne i naučne misli i reči. Tako je bilo i pre nekoliko dana u Biblioteci „Jovan Tomić“ na predstavljanju novih autorovih knjiga „Digitalni izazovi - putevi hrišćanstva u civilizaciji binarnog koda“ i „Nedeljne besede“, koje je objavila izdavačka kuća „Bernar“ u okviru biblioteke „Zakletva životu“. Ova dva štiva su plod Subotićevog metodološkog zaokreta nastalog iz želje da njegova dela budu razumljiva i naučnom diskursu i široj čitalačkoj publici.

Tako knjiga „Digitalni izazovi“, iako obiluje dubokim intelektualnim uvidima autora, ipak, nije napisana u šturom akademskom maniru. U njoj je dr Subotić izneo poglede pravoslavnih hrišćana na pojedine fenomene i dileme života u informacionom društvu koje on naziva „civilizacija binarnog koda“, uz podsećanje da SPC ima i afirmativni, ali i kritički stav o primeni IT.

- I dok sam „Digitalne izazove“ sam želeo da napišem, kao pokušaj da se hrišćanski život u tehnološkoj civilizaciji sagleda u celini i što jednostavnije objasni, „Nedeljne besede“ su nastale na zahtev parohijana da svoje propovedi sa liturgija saberem i zapišem. Nije to bilo jednostavno jer sam od početka službe oltaru božijem navikao da koncept i sadržaj, inače, kratkih i konciznih propovedi „držim u glavi“, a potom ih verbalno iznesem kako misli naviru. Ova knjiga je posvećena istorijatu Hrama Gospodnjeg u Žarkovu u kojem služim kao prezviter, ali još više ljudima koji ga sačinjavaju i koj i zapravo jesu „živa“ crkva žarkovačka, kazao je, između ostalog dr Oliver Subotić.

O duhovnom, naučnom i književnom stvaralaštvu autora na promociji je govorio urednik Subotićevih knjiga Nikola Drobnjaković, a na impresivnu biografiju ovog teologa i informatičara podsetila je direktorka matične Biblioteka Nera Ćović. Događaj je obeležila i diskusija nakon promocije, čiju su okosnicu činila pitanja poput uloge porodice i obrazovnog sistema u savremenom društvu, zapostavljanja ćiriličnog pisma, opasnosti koje vrebaju u virtuelnom svetu računara i mogućnosti da se istisne ljudskost i totalno utre „živa“ komunikacija.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

varošani


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.