Nova Varoš: Obnovljivi izvori energije privlače investitore

danas.rs (R. Popović) 13. јун 2014. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo

Opština Nova Varoš predstavila je sredinom prošle sedmice na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ pogodnosti investiranja u ovom delu Srbije, sa akcentom na promociju obnovljivih izvora energije kao jednog od značajnijih razvojnih potencijala.

Centralni događaj bila je konferencija „Čekirajte za bolje poslovanje - investirajte u Srbiju“ , kojom je obeležen početak četvrtog ciklusa nacionalne kampanje za promociju ulaganja u našu zemlju, koju su pokrenuli NALED i Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Učesnici skupa, pored funkcionera Vlade Srbije, dela pokrajinske administracije, uglednih privrednika, vlasnika kompanija i članova diplomatskog kora, bili su i predstavnici ovdašnje lokalne samouprave i još šest opština i gradova koji su poslednji stekli NALED-ov sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju (Kovačica, Kula, Odžaci, Pirot, Ruma i Smederevo). Na panelu se razgovaralo na temu kako privući investitore i pokrenuti razvoj i ocenjeno da je stvaranje povoljne poslovne klime neophodno kako bi Srbija postala privlačna destinacija za ulaganja.

- Opština Nova Varoš je posebno interesantna za ulaganja u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i na polju agrara i turizma. Kada bi država, kroz zakonodavni okvir, lokalnim samoupravama dala veću nadležnost u radu u odnosu na centralni nivo, mnoge od njih, naročito one iz kategorije nerazvijenih, povećale bi šansu za ubrzan razvoj i privlačenje investicija, istakao je na konferenciji Dimitrije Paunović, predsednik novovaroške opštine.

U delegaciji ovdašnje uprave bila je i šefica opštinskog odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj Marijana Đokić, koja podseća da je Opština Nova Varoš sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju dobila jer je prethodno ispunila brojne uslove, kao što su otvaranje KLER-a, unapređenje kvaliteta rada lokalne administracije, uspostavljanje efikasnijeg sistema u izdavanju dozvola, adekvatnu infrastrukturu, kao i transparentnu i stimulativnu poresku i podsticajnu politiku. Ispunjavanjem svih ovih, kao i mnogih drugih standarda, naša opština je postala spremnija za investicije.

- NALED-ovom kampanjom predviđeno je i da u narednih godinu dana promociju na beogradskom Aerodromu, u vidu bilborda postavljenih na najatraktivnijim pozicijama, ima svih sedam lokalnih samouprava sa sertifikatom o povoljnom poslovnom okruženju, a opština Nova Varoš će posebno biti fokusirana na predstavljanje potencijala u segmentu obnovljivih izvora energije, kao jednog od zanimljivijih za ulagače, kaže Đokić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.