Nova Varoš: Obnovljivi izvori energije privlače investitore

danas.rs (R. Popović) Економија Коментари

Zlatarinfo logo

Opština Nova Varoš predstavila je sredinom prošle sedmice na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ pogodnosti investiranja u ovom delu Srbije, sa akcentom na promociju obnovljivih izvora energije kao jednog od značajnijih razvojnih potencijala.

Centralni događaj bila je konferencija „Čekirajte za bolje poslovanje - investirajte u Srbiju“ , kojom je obeležen početak četvrtog ciklusa nacionalne kampanje za promociju ulaganja u našu zemlju, koju su pokrenuli NALED i Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Učesnici skupa, pored funkcionera Vlade Srbije, dela pokrajinske administracije, uglednih privrednika, vlasnika kompanija i članova diplomatskog kora, bili su i predstavnici ovdašnje lokalne samouprave i još šest opština i gradova koji su poslednji stekli NALED-ov sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju (Kovačica, Kula, Odžaci, Pirot, Ruma i Smederevo). Na panelu se razgovaralo na temu kako privući investitore i pokrenuti razvoj i ocenjeno da je stvaranje povoljne poslovne klime neophodno kako bi Srbija postala privlačna destinacija za ulaganja.

- Opština Nova Varoš je posebno interesantna za ulaganja u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i na polju agrara i turizma. Kada bi država, kroz zakonodavni okvir, lokalnim samoupravama dala veću nadležnost u radu u odnosu na centralni nivo, mnoge od njih, naročito one iz kategorije nerazvijenih, povećale bi šansu za ubrzan razvoj i privlačenje investicija, istakao je na konferenciji Dimitrije Paunović, predsednik novovaroške opštine.

U delegaciji ovdašnje uprave bila je i šefica opštinskog odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj Marijana Đokić, koja podseća da je Opština Nova Varoš sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju dobila jer je prethodno ispunila brojne uslove, kao što su otvaranje KLER-a, unapređenje kvaliteta rada lokalne administracije, uspostavljanje efikasnijeg sistema u izdavanju dozvola, adekvatnu infrastrukturu, kao i transparentnu i stimulativnu poresku i podsticajnu politiku. Ispunjavanjem svih ovih, kao i mnogih drugih standarda, naša opština je postala spremnija za investicije.

- NALED-ovom kampanjom predviđeno je i da u narednih godinu dana promociju na beogradskom Aerodromu, u vidu bilborda postavljenih na najatraktivnijim pozicijama, ima svih sedam lokalnih samouprava sa sertifikatom o povoljnom poslovnom okruženju, a opština Nova Varoš će posebno biti fokusirana na predstavljanje potencijala u segmentu obnovljivih izvora energije, kao jednog od zanimljivijih za ulagače, kaže Đokić.

Oznake: ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.