Priboj: Starima pomaže 45 gerontodomaćica

danas.rs (R. Popović) 13. јун 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

U Priboju je od 22. do 26. maja završena obuka gerontodomaćica u okviru projekta „Mi brinemo o starima“, koji zajedno realizuju opštine i centri za socijalni rad iz Priboja, Nove Varoši i Prijepolja.

Ovaj program podrške na polju socijalnih usluga finansira se iz sredstava Evropske unije kroz program „EU EXCHANGE 4“, koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština Srbije (SKGO). Ukupna vrednost projekta iznosi 197.983,77 evra.

Projektom je predviđena obuka i akreditacija 45 gerontodomaćica, 15 iz Priboja , 10 iz Nove Varoši i 20 iz Prijepolja. Sledeća faza u okviru Projekta je polaganje ispita i dobijanje akreditacije gerontodomaćica od strane Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. Na javnom tenderu za obuku, posao edukacije gerontodomaćica realizovala je firma „Ns Pro Group“ iz Novog Sada.

U procesu koji sledi ključni akteri u sprovođenju projektnih aktivnosti biće lokalne samouprave i centri za socijalni rad, dok su krajnji korisnici projekta korisnici usluge pomoć u kući, naročito u izolovanim, ruralnim područjima, koja su, usled geografske udaljenosti, do sada bila uglavnom uskraćena za ovaj vid socijalne zaštite. Usluga će se pružati na sledeći način: opština Priboj će angažovati 15 negovateljica koje će pokriti 70 korisnika, opština Prijepolje 20 za pružanje usluga za 233 korisnika, a Nova Varoš će angažovati 10 gerontodomaćica koje će pokriti 50 korisnika ove vrste socijalnih usluga. Kako je predviđeno ugovornim obavezama, gerontodomaćice će biti angažovane na period od juna do kraja decembra ove godine, a njihov posao biće : nabavka lekova, održavanje lične higijene korisnika, kupovina hrane i ostalih potrepština , pružanje zdravstvene nege i obavljanje elementarnih kućnih poslova.

- Zahvaljujući ovom projektu, pomoć će dobiti stari i nezbrinuti koji su sami, a nemaju mogućnost da plate trećem licu. Uslugom pomoći u kući staračkim domaćinstvima omogućava se da oni ostanu da žive nezavisno od drugih na mestu gde se osećaju najsigurnije - u vlastitom domu, u prirodnoj, porodičnoj sredine. Takvi korisnici se, inače, teško opredeljuju za smeštaj u neku od ustanova socijalne zaštite. Programom se, osim toga, podstiče i zapošljavanje jer će kroz projekat „Mi brinemo o starima“ do privremenog zaposlenja doći desetak naših sugrađanki lošijeg imovinskog stanja, ističe Jelena Leković, direktorka novovaroškog Centra za socijalni rad.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.