Štitkovo: Kamena kugla preti da sravni selo

blic.rs (Ž. Dulanović) 06. јун 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Kamena kugla

Meštani Štitkova kod Nove Varoši strahuju da bi desetinu tona teška kamena kugla mogla da se pokrene sa litice na kojoj vekovima stoji i poruši pola sela.

Kamena gromada meštanima Štitkova bukvalno visi nad glavom. Stena se ko zna kada u svom pohodu niz planinu zaustavila na ivici litice brda Petkovac iznad sela, pa su meštani u strahu da bi mogla da se pokrene i poruši sve na svom putu do pola kilometra udaljenog centra sela i etno-oaze u njemu. Spavaju na oprezu, a najteže je žiteljima zaseoka Ćirovići čije su se tri kuće ugnezdile u samom podnožju litice i neobične stene na njoj. 
 

- Poslednji put svojski smo se prepali kada je zemljotres pogodio Kraljevo, a zemlja podrhtavala i ovde kod nas. Iskočili smo iz kreveta i onako bunovni prvo pomislili da je stena krenula. Očekujući da svakoga časa uleti u sobu, nismo se ni setili da bežimo iz kuće. Mada bi niz padinu mogla da se otisne uz pomoć obične poluge, gromada se ni ovoga puta nije pomerila ni za milimetar. Do kada će nas sreća pratiti, to sam bog zna - kaže meštanin Velimir Ćirović (67). 

Brdo Patkovac, najviše u Štitkovu, kao da je u davna vremena iz svemira bombardovano čudnim kamenim projektilima. Na padinama brda još je nekoliko sličnih kamenih kugli, ali znatno manjih dimenzija. 
 

- Kamene gromade zarasle su u šipurak i kleku i nemoguće im je prići, a nekoliko manjih komšije su za svaki slučaj vezali armaturom za padine litice. Razmišljali smo i da ovu najveću stenu učvrstimo i osiguramo, ali smo odustali od rada na svoju ruku, a stručne pomoći niotkuda. Nažalost, kamenu pretnju nad glavom ostavićemo u nasleđe potomstvu. Ovde je bila i pre dva veka kada su naši stari doselili iz obližnjih Božetića - kaže Ćirović.

Etno-oaza iz 19. veka

U Štitkovu u kome su nekada stolovali čuveni knezovi Raškovići i u brojnim kovačnicama izrađivali štitovi za vojsku Nemanjića, vreme kao da je stalo krajem 19. veka. Zaselak Vrelo u centru sela proglašen je za etno-oazu, a njegove brvnare stare po sto i više godina i danas služe za stanovanje.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.